អ្នកជំនាញបង្ហាញគំរូមួយដល់កសិករ ដើម្បីផលិតបន្លែក្នុងស្រុកបំពេញតម្រូវការទីផ្សារ
- 2018-05-30 06:51:00
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
អ្នកជំនាញបង្ហាញគំរូមួយដល់កសិករ ដើម្បីផលិតបន្លែក្នុងស្រុកបំពេញតម្រូវការទីផ្សារ
ចន្លោះមិនឃើញ
មួយរយៈចុងក្រោយនេះអ្នកជំនាញខាងកសិកម្មមើលឃើញថានិន្នាការដាំបន្លែសរីរាង្គរបស់ពលរដ្ឋខ្មែរបានកើនឡើង ខណៈពេលដែលអ្នកបរិភោគចាប់ផ្តើមងាកមករកផលិតផលបន្លែខ្មែរដោយបារម្ភពីបញ្ហាសុខភាពពេលបរិភោគបន្លែមិនច្បាស់ប្រភព។
នៅតាមហាងលក់បន្លែធម្មជាតិរបស់អង្គការសេដាកមានតាំងលក់បន្លែ និងផ្លែឈើច្រើនមុខតែមិនច្រើនហូរហៀរនោះទេ។ បន្លែទាំងនេះត្រូវគេអះអាងថាជាបន្លែដាំដោយមិនប្រើសារធាតុគីមី។
បើតាមការសង្កេតរបស់អ្នកសារព័ត៌មានSabay នៅក្នុងហាងខាងលើឃើញថាមានអតិថិជនចេញចូលទិញជាបន្តបន្ទាប់បើទោះបីជាតម្លៃហាក់ថ្លៃខ្ពស់ជាងបន្លែនៅតាមផ្សារធម្មតាបន្តិចក៏ដោយ។ អតិថិជនខ្លះបានបញ្ជាទិញតាមទូរសព្ទអស់ទឹកប្រាក់ជាង៥០ដុល្លារម្តងក៏មាន ហើយពេលខ្លះបន្លែដែលអតិថិជនបញ្ជាទិញមិនមានផងដែរ ដោយអ្នកលក់អះអាងថាអស់ស្តុកជាដើម។
ផ្អែកតាមតួរលេខរបស់Global Finance វិស័យកសិកម្មបានរួចំណែក២៦,៧ភាគរយក្នុងសេដ្ឋកិច្ចជាតិក្នុងឆ្នាំ២០១៧។ បើនិយាយពីវិស័យកសិកម្មហាក់ទូលំទូលាយបន្តិចដោយមានរាប់ទាំងផលិតកម្មស្រូវ ពោត សណ្តែក កៅស៊ូ ដំឡូងមី បន្លែ ត្រីសាច់ ជាដើម។ ក្នុងចំណោមអ្វីដែលបានរៀបរាប់នេះបន្លែកំពុងក្លាយជាប្រធានបទក្តៅមួយក្នុងសង្គម។
ធនាគារពិភពលលោកកាលពីឆ្នាំ២០១២ បានចាត់ទុកថាការដាំបន្លែគឺងាយស្រួលក្នុងការរកចំណូល ខណៈដែលជំរឿនកាលពីឆ្នាំ២០០៨បង្ហាញថាការដាំបន្លែបានរួមចំណែកក្នុងផលិតផលជាតិសរុបតែ៣,៨ភាគរយ។ សម្រាប់របាយការណ៍ចេញផ្សាយកាលពីឆ្នាំ២០១៥ ធនាគារពិភពលោកថាក្នុងឆ្នាំ២០១៣ការដាំបន្លែក្នុងមួយហិកតាអាចរកចំណូលបាន១ ៣៩៣ដុល្លារ ឬ៧,២ ដុល្លារក្នុងមួយថ្ងៃ។
ថ្វីត្បិតតែមាននិន្នាការដាំបន្លែធម្មជាតិបែបនេះក្តីតែអ្នកជំនាញកសិកម្មថានៅមិនទាន់គ្រប់សម្រាប់តម្រូវការក្នុងស្រុកនៅឡើង។ ទីភ្នាក់ងារសារព័ត៌មានកម្ពុជា AKP កាលពីឆ្នាំ២០១៧ បានដកស្រង់របាយការណ៍អង្គការស្បៀងអាហារពិភពលោកមកចុះផ្សាយថាកម្ពុជាមានបន្លែផ្គត់ផ្គង់ក្នុងស្រុកផ្ទាល់ខ្លួនត្រឹមតែ៤៤ភាគរយប៉ុណ្ណោះ ខណៈតម្រូវការបន្លែក្នុងមួយឆ្នាំជិត១លានតោន។
កសិករដាំបន្លែខ្លះធ្លាប់លើកឡើងពីកង្វះទីផ្សារក្រោយខ្លួនផលិតបានដែលនាំឲ្យកសិករខ្លះបោះបង់ការងារនេះ ប៉ុន្តែអ្នកជំនាញខាងកសិកម្មថាកសិករដែលចងក្រងគ្នាជាក្រុមអាចជួយគ្នារកទីផ្សារបានងាយជាងការដាំដុះដាច់ដោយឡែកតែឯង។
លោក សំ វិទូ ប្រធានអង្គការសេដាកធ្វើការលើវិស័យកសិកម្មលើកឡើងថាការចងក្រងប្រជាកសិករជាក្រុម អាចផលិតបន្លែបានច្រើនមុខ និងបរិមាណក៏ច្រើន ដែលអាចផ្គត់ផ្គង់ទៅកាន់ទៅផ្សារបានទៀងទាត់។ លោកថាកសិករអាចបែងចែកគ្នាដាំមុខបន្លែកុំឲ្យច្រើនជាន់គ្នាពិបាកលក់លើទីផ្សារ និងថាធ្វើបែបនេះកសិករអាចរក្សាតម្លៃកសិផលរបស់ខ្លួនបានល្អ។
លោកបន្ថែមថា៖ «ផ្គត់ផ្គង់មកទីផ្សារហ្នឹងមិនមែនមានន័យថាឲ្យតែគាត់មានផលិតផលគាត់អាចផ្គត់ផ្គង់មកទីផ្សារបានទេ ដោយសារតែអ៊ីចឹងហើយបានជាមានការយល់ច្រឡំថាចុះផលិតបានហើយអត់មានទីផ្សារ នៅតែនាំចូលពីក្រៅមក ដោយសារតែយើងអត់ទាន់ចងក្រងគ្នាឲ្យក្លាយជាក្រុមច្បាស់លាស់ ហើយក្រុមហ្នឹងត្រូវរៀបចំផែនការផលិត តើបរិមាណប៉ុន្មានដែលត្រូវផ្គត់ផ្គង់ទៅលើទីផ្សារ»។
លោកបន្តថាការផ្គត់ផ្គងទៅទីផ្សារបានទៀងទាត់ជារឿងសំខាន់ក្នុងការរក្សាទំនុកចិត្តដល់អ្នកលក់បន្ត និងអ្នកបរិភោគ។ លោកបញ្ជាក់ថាបច្ចុប្បន្ននិន្នាការទទួលទានបន្លែខ្មែរមានការកើនឡើង ដែលនាំឲ្យទីផ្សារសម្រាប់បន្លែគ្មានជាតិគីមីធំជាងមុន។
លោកបញ្ជាក់បន្ថែមថា៖ «បញ្ហាគុណភាព ផលិតផលរបស់យើងត្រូវផលិតឲ្យមានគុណភាព ដ៏អ៊ីចឹងមានការគាំទ្រហើយ...ប៉ុន្តែពេលខ្លះគេក៏អត់មានជម្រើសដែរជួនកាលយើងមានទៅ ជូនកាលយើងអត់ទៅ ផលិតអត់ទៀងទាត់ យើងត្រូវផលិតឲ្យបានទៀងទាត់ គេត្រូវការលក់ ត្រូវការហូបប្រចាំថ្ងៃ អាហ្នឹងបញ្ហាដែលកសិករយើងជួបប្រទះ»។
បើតាមការចុះផ្សាយរបស់AKP ដដែលបន្លែនាំចូលមកកម្ពុជាភាគច្រើនពីប្រទេសវៀតណាម ថៃ និងចិន។ ដើម្បីបង្កើនគុណភាព និងបរិមាណបន្លែ ក្នុងស្រុក អ្នកជំនាញខាងកសិកម្មធ្វើការនៅមូលដ្ឋានលើកឡើងដែរថាការជួយដល់កសិករនូវបច្ចេកទេសនិងទីផ្សារជាកត្តាសំខាន់ ដើម្បីលើកទឹកចិត្តដល់កសិករ។
ប្រហាក់ប្រហែលគ្នានេះដែរក្រសួងកសិកម្មកម្ពុជា តាមរយៈការស្ទង់មតិលើវែបសាយរបស់ខ្លួនកាលពីឆ្នាំ២០១៤បានរកឃើញថាបញ្ហាប្រឈមធំពីររបស់កសិករគឺច្ចេកទេស និងទីផ្សារ។
អ្នកសម្រួលសម្រួលសហគមន៍និងជាអ្នកគ្រប់គ្រងកសិដ្ឋាននៅខេត្តតាកែវ និងកំពតគាំទ្រដោយអង្គការសេដាក លោក ពៅ សុភា លើកឡើងថាតាមបទពិសោធន៍របស់លោកដែលធ្វើការជាមួយកសិករដាំបន្លែ លោកឃើញថាកសិករមិនមានចំណេះដឹងគ្រប់គ្រាន់ទាំងបច្ចេកទេស និងការរកទីផ្សារ។ ត្រង់ចំណុចនេះលោកថាជាការចាំបាច់ដែលត្រូវមានជំនួយបច្ចេកទេសពីរដ្ឋទើបអាចឲ្យកសិករដាំបន្លែបានច្រើន។
លោកបន្ថែមថា៖ «កសិករគាត់ដាំហើយអត់ទីផ្សារ គឺពួកគាត់សម្រុកដាំដូចគ្នាលើសតម្រូវការ...កសិករអត់ចេះរកទីផ្សារ មិនបានទាក់ទងរកម៉ូយមុន...ខ្ញុំគិតថាការចូលរួមរបស់រដ្ឋគួរមានមន្ត្រីជំនាញកសិកម្ម ជួយគាត់ទាក់ទងនឹងបច្ចេកទេស និងទីផ្សារ កុំឲ្យគាត់ភ័យរឿងទីផ្សារ គាត់ដាំបានដឹងតែសម្របសម្រួល អានេះទាល់តែមានកម្មវិធីថ្នាក់ជាតិ កសិករខ្លះដាំបន្លែចង់២០ឆ្នាំហើយមិនដែលឃើញមន្ត្រីកសិកម្មទៅអើតផ្ទះគាត់ផង យើងមិនរិះគន់អីទេ តែឃើញអ៊ីចឹងមែន»។
លោកលើកជាឧទាហរណ៍ថាក្រុមករសិករនៅស្រុកជុំគិរី ខេត្តកំពតចំនួន១២គ្រួសារបានចងក្រងគ្នាដើម្បីដាំខ្ទឹមស្លឹកដែលលោកថាជាមធ្យមក្នុងមួយគ្រួសារអាចដាំបានចន្លោះពី៥០ទៅ៦០រង ដែលក្នុងមួយរងៗទំហំ១០ម៉ែត្រក្រឡា។
លោកបន្តថាក្រុមការងារបច្ចេកទេសរបស់លោកបានជួយរៀបផែនការផលិត និងរកទីផ្សារនៅជិតនោះ ដោយថាសព្វថ្ងៃក្រុមកសិករផលិតបានមិនគ្រប់តម្រូវការទីផ្សារផង។ មិនគ្រប់តម្រូវការទីផ្សារលោកថាចំនួនអ្នកដាំនៅមានតិច។ ជាមធ្យមលោកថាក្នុងមួយថ្ងៃក្រុមកសិករបានឆ្លាស់គ្នាដកខ្ទឹមស្លឹកបានប្រហែលជា៥០គីឡូក្រាម និងលក់ចេញបានតម្លៃ៣ ០០០ រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម។
ដោយសារតែកសិករចងគ្នាជាក្រុម ដូចនេះលោកថាអ្នកទាំងនោះបានចែកគ្នាដកខ្ទឹមសម្រាប់លក់នៅលើទីផ្សារ និងធានាថាលក់បានគ្រប់រដូវ។ លោកថាបើតាមការសិក្សារបស់លោកនៅតាមផ្សារនីមួយៗនៅជិតតំបន់ផលិតនោះ មានផ្សារខ្លះមានមានតម្រូវការស្លឹកខ្ទឹមត្រឹម៨០គីឡូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ និងខ្លះទៀតមានរហូតដល់២០០គីឡូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។
លោកបន្ថែមថា៖ «យើងប្រជុំជាប្រចាំមួយខែឬពីរខែអ្វីដែលគាត់មានប្រចាំថ្ងៃ និងផែនការបន្ត យើងជំរុញឲ្យគាត់ដាំខ្ទឹម ហេតុអ្វីដាំខ្ទឹមព្រោះទីផ្សារពីខែ៨-១១ មានតម្រូវការខ្ពស់...តាមខ្ញុំដឹង ស៊ើបព័ត៌មាន ខាងស្រុកទន្លេខាងខ្មែរយើងហ្នឹងលិចទឹក នៅវៀតណាមកលិចទឹក អ៊ីចឹងតម្រូវការខ្ទឹមនៅខែហ្នឹងខ្ពស់តែម្តង វាអត់គ្រប់ វាតម្រូវការខ្ពស់»។
ទាក់ទងនឹងយន្តការរបស់ក្រសួងដើម្បីជំរុញការដាំបន្លែឲ្យបានកាន់តែច្រើនេះ Sabay មិនទាន់អាចទាក់ទងមន្ត្រីជំនាញក្រសួងបាននៅឡើយ ដោយមន្ត្រីដែលSabay បានទាក់ទងពីម្សិលមិញនិងព្រឹកថ្ងៃនេះថាកំពុងជាប់ប្រជុំ។
ទោះយ៉ាងណារដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម ឯឧត្តម វេង សាខុន ធ្លាប់លើកឡើងថាកម្ពុជាក្នុងមួយថ្ងៃៗបាននាំចូលបន្លែពីប្រទេសជិតខាងចន្លោះពី២០០ ទៅ៤០០តោន និងបានចំណាយថវិកាប្រហែលជា២០០លានដុល្លារក្នុងមួយឆ្នាំទៅលើបន្លែនាំចូលទាំងនេះ។
ដើម្បីជួយកាត់បន្ថយការនាំចូលបន្លែពីបរទេសនេះ ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្មអះអាងថារដ្ឋាភិលបាលគ្រោងបោះចញ្ចប់ថវិកាចំនួន៣០លានដុល្លារដើម្បីជួយដល់កសិករផលិតបន្លែគ្មានជាតិគីមី ឲ្យបាន៦ម៉ឺនតោនក្នុងមួយឆ្នាំសម្រាប់ទីផ្សារក្នុងស្រុក និងកាត់បន្ថយការនាំចូល៕