ស្ដេចអាហារ ១៥ ប្រភេទ ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ មិនងាយធ្វើឱ្យឈឺផ្ដេសផ្ដាស
- 2019-01-30 08:23:57
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ស្ដេចអាហារ ១៥ ប្រភេទ ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ មិនងាយធ្វើឱ្យឈឺផ្ដេសផ្ដាស
ចន្លោះមិនឃើញ
ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំមានមុខងារយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការការពាររាងកាយពីជំងឺឆ្លង ទប់ទល់នឹងជំងឺ និងទប់ស្កាត់វិវឌ្ឍរបស់ជំងឺមហារីក។ មេរោគឆ្លងទាំងនេះ អាចបង្កឲ្យមានជំងឺ ឬការស្លាប់ ប្រសិនបើមិនបានកម្ចាត់ចោល។ ដូច្នេះបើចង់ព្យាបាលជំងឺ គឺត្រូវមានប្រព័ន្ធការពាររាងកាយមួយ ដែលមានសុខភាពល្អ ដើម្បីទប់ទល់នឹងជំងឺទាំងអស់នោះបាន។
យោងតាមគេហទំព័រ Health Line ថ្ងៃនេះយើងនឹងមករៀបរាប់ពីប្រភេទអាហារទាំង ១៥ ដែលជួយបង្កើន និងទ្រទ្រង់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នកឲ្យកាន់តែរឹងមាំ និងជៀសផុតពីជំងឺផ្សេងៗដូចជា៖
១. ក្រូច
ផ្លែក្រូចគ្រប់ប្រភេទដូចជា ក្រូចលឿង ក្រូចឆ្មា ក្រូចខ្វិច ក្រូចពោធិ៍សាត់ សុទ្ធតែប្រភេទផ្លែឈើដែលសម្បូរទៅដោយជាតិវីតាមីន C។ វីតាមីននេះ អាចជួយអ្នកឲ្យឆាប់ផ្សះជាពីជំងឺផ្ដាសាយ ប្រឆាំងកោសិកាឈាមស និងជំរុញឲ្យប្រព័ន្ធភាពសាំមានសភាពរឹងមាំ។ ដោយសារតែរាងកាយ មិនផលិត និងរក្សាទុកនូវសារជាតិវីតាមីន C ដូច្នេះហើយអ្នកត្រូវប្រាកដថាខ្លួនបានទទួលទានវាជាប្រចាំ។
២. ម្ទេសប្លោកពណ៌ក្រហម
បើអ្នកគិតថាទាល់តែផ្លែឈើមានជាតិជូរដូចជាក្រូចទើបសម្បូរវីតាមីន C នោះគឺខុសស្រឡះ។ ព្រោះបន្លែមួយចំនួនដូចជា ម្ទេសប្លោកពណ៌ក្រហមនេះ មានវីតាមីន C ច្រើនជាងក្រូចគុណនឹង២ដងឯណោះ។ ក្រៅពីនោះ វាក៏មានផ្ទុកនូវជាតិ បេតាការ៉ូទីន ដែលជំនួយដល់សុខភាពភ្នែក និងស្បែកផងដែរ។
៣. ផ្កាខាត់ណាខៀវ ឬ Broccoli
ផ្កាខាត់ណាខៀវ ឬ Broccoli គឺជាកំពូលបន្លែដែលសម្បូរដោយវីតាមីន និងជាតិរ៉ែ។ វាមានវីតាមីនជាច្រើនដូចជា A C និង E រួមជាមួយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជាតិកាកសរសៃ(Fiber)។ វាជាប្រភេទបន្លែ ដែលជំនួយសុខភាពល្អជាងគេដែលអ្នកគួរមានលើតុអាហារ។ បើចង់ស្រូបយកសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់វាកាន់តែច្រើន អ្នកគួរកុំចម្អិនឲ្យឆ្អិនពេក ឬញ៉ាំឆៅតែម្តងគឺរឹងល្អ។
៤. ខ្ទឹមស
អាហារស្ទើរគ្រប់មុខនៅលើពិភពលោកសុទ្ធតែមានបន្ថែមនូវខ្ទឹមសបន្តិចដើម្បីបង្កើនរសជាតិ។ បរិមាណតិចតួចនេះ ពិតជាអាចជួយដល់សុខភាពរបស់អ្នកមែន។ ក្រៅពីជំរុញឲ្យមានប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ វាមានគុណប្រយោជន៍អាចប្រឆាំងនឹងមេរោគឆ្លង បន្ថយសម្ពាធឈាម និងការពារកុំឲ្យសរសៃឈាមអាកទែប្រែជារឹង។
៥. ខ្ញី
ខ្ញីជួយការពារអ្នកពីការរលាក កាត់បន្ថយបញ្ហាបំពង់ក កាត់បន្ថយអាការៈក្អួតចង្អោរ និងជំងឺផ្សេងៗដែលបង្កពីការរលាកជាច្រើនទៀត។ ក្រៅពីនោះ ការស្រាវជ្រាវថ្មីៗទៅលើសត្វបានឲ្យដឹងថា ខ្ញីអាចជួយកាត់បន្ថយការឈឺចាប់រ៉ាំរ៉ៃ និងអាចមានផ្ទុកនូវកូឡេស្តេរ៉ុលទាប។
៦. ស្ពៃខ្មៅ
ស្ពៃខ្មៅផ្ទុកនូវជាតិវីតាមីន C ជាច្រើន ដែលមានសមត្ថភាពប្រយុទ្ធប្រឆាំង នឹងការឆ្លងមេរោគនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ ស្រដៀងទៅនឹងផ្កាខាត់ណាខៀវដែរ ស្ពៃប្រភេទនេះ សម្បូរដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងបេតាការ៉ូទីន និងជាប្រភេទអាហារល្អបំផុតចំពោះសុខភាព។
៧. យ៉ាអ៊ួរ
យ៉ាអ៊ួរមានផ្ទុកទៅដោយសារធាតុវីតាមីន D ជាច្រើន ដែលជំនួយដល់ស្បែក និងឆ្អឹង។ យ៉ាងនេះមែនតែយ៉ាអ៊ួរ មានប្រភេទ និងម៉ាកផ្សេងៗគ្នា។ ដូច្នេះអ្នកគួរជ្រើសរើសយកប្រភេទ យ៉ាអ៊ួរ ដែលផ្ទុកជាតិវីតាមីន D ដែលអាចជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងអាចប្រឆាំងពីជំងឺផ្សេងៗបាន។
៨. គ្រាប់អាល់ម៉ុន
គ្រាប់អាល់ម៉ុន សម្បួរដោយជាតិវីតាមីន E ដែលជួយសម្រួលឲ្យប្រព័ន្ធភាពស៊ាំមានសុខភាពល្អ ជួយរំលាយខ្លាញ់។ មានការណែនាំថា ការញ៉ាំគ្រាប់អាល់ម៉ុន ក្នុងបរិមាណ១ ខាប់ ឬ ៤៦ គ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ អាចជួយជំរុញរាងកាយអ្នកបំពេញជាតិវីតាមីន E គ្រប់គ្រាន់ និងបំផ្លាញជាតិខ្លាញ់បានយ៉ាងល្អប្រសើរ។
៩. រមៀត
រមៀតដែលមានពណ៌លឿងខ្ចីនេះ ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការជួយបង្ការការរលាក និងជួយព្យាបាលបញ្ហារលាកឆ្អឹងខ្ចី និងសម្លាករ៉ាំរ៉ៃ។ ការស្រាវជ្រាវបានបញ្ជាក់ថា កំហាប់នៃជារមៀត អាចជួយជួសជុល នៃការខូចខាតរបស់សាច់ដុំ។
១០. តែបៃតង
ទាំងតែបៃតង និងតែខ្មៅ សុទ្ធតែមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ ពួកវាគឺជាប្រភពនៃ អាមីណូអាស៊ីត L-theanine. ដែលផលិតសមាសធាតុប្រឆាំងមេរោគក្នុងកោសិកា T-Cell របស់អ្នក។
១១. ល្ហុង
ល្ហុង ជាផ្លែឈើមួយប្រភេទទៀត ដែលសម្បូរដោយជាតិវីតាមីន C។ ល្ហុង ផ្ទុកនូវអង់ស៊ីមជួយរំលាយអាហារ ម្យ៉ាងហៅថា Papain ដែលអាចជួយការពារអ្នកពីបញ្ហាការរលាកផ្សេងៗ។ ផ្លែឈើប្រភេទនេះ មានផ្ទុកជាតិប៉ូតាស្យូម វីតាមីន B និង ហ្វូឡាត ដែលមានប្រយោជន៍យ៉ាងសំខាន់ជួយដល់សុខភាពមនុស្សទូទៅ។
១២. ផ្លែគីវី
ដូចល្ហុងដែរ គីវី មានសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើន រួមទាំងហ្វូឡាត ប៉ូតាស្យូម វីតាមីន K និង C ដែលជួយធ្វើឲ្យកោសិកាឈាម ដែលប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងមេរោគឆ្លង។
១៣. សាច់សត្វបក្សី
សាច់ស្លាបដែលចិញ្ចឹមតាមភូមិស្រុកដូចជា មាន់ ឬ ទា មានផ្ទុកយ៉ាងខ្ពស់នូវវីតាមីន B-6 ។ វីតាមីននេះ ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ទៅលើប្រតិកម្មគីមី ក្នុងខ្លួនមនុស្ស។ វាក៏អ្នកជំនាញផលិតកោសិកាឈាមក្រហម។
១៤. គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន
គ្រាប់ផ្កាឈូករ័ត្ន មានពោរពេញដោយសារធាតុចិញ្ចឹម ដូចជា ផូស្វ័រ និងម៉ាញ៉េស្យ៉ូម វីតាមីន E និងB-6 ដែលមានកម្លាំងខ្លាំងក្លា ក្នុងការប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។
១៥. សត្វរស់នៅក្នុងសម្បក
អ្នកប្រហែលជាគិតថាសត្វសមុទ្រ ដូចជាក្ដាម បង្កង ឬគ្រំ គ្មានសមត្ថភាពអាចជួសជុលឬបម្រើ ដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំទេ តែតាមពិតពួកវាសម្បូរទៅដោយជាស័ង្កសី ដែលរាងកាយមនុស្សត្រូវការសម្រាប់បំពេញនូវប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។ តែត្រូវចាំថា គួរទទួលទានក្នុងបរិមាណសមល្មមបានហើយ ព្រោះការលើសជាតិស័ង្កសី នឹងធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធភាពស៊ាំមានបញ្ហា៕