ក្នុងមួយឆ្នាំ កម្ពុជាត្រូវការបន្លែប្រមាណ៥១ម៉ឺនតោនពីប្រទេសជិតខាង ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់បន្ថែមក្នុងប្រទេស
- 2017-04-21 09:59:24
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ក្នុងមួយឆ្នាំ កម្ពុជាត្រូវការបន្លែប្រមាណ៥១ម៉ឺនតោនពីប្រទេសជិតខាង ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់បន្ថែមក្នុងប្រទេស
ចន្លោះមិនឃើញ
ប្រទេសកម្ពុជាត្រូវការបន្លែប្រមាណជា ៥១ម៉ឺនតោន ពីប្រទេសជិតខាង ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់បន្ថែមដល់ទីផ្សារក្នុងប្រទេសមួយនេះ។ តួលេខនេះបង្ហាញតាមរយៈសិក្ខាសាលាមួយដែលស្ដីអំពី "ការលើកកម្ពស់សុវត្ថិភាពបន្លែ សម្រាប់ទីផ្សារនៅប្រទេសកម្ពុជា" កាលពីព្រឹកមិញ នៅសណ្ឋាគារ ហ៊ីម៉ាវ៉ារី។
ផ្អែកតាមការសិក្សាស្រាវជ្រាវមួយ នាពេលថ្មីៗនេះ អង្គការស្បៀងអាហារ និង កសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិបានរកឃើញថាបរិមាណបន្លែសរុប ដែលផ្គត់ផ្គង់ប្រចាំឆ្នាំ នៅប្រទេសកម្ពុជាមានចំនួន ០,៩ លានតោន។ ក្នុងនោះការផ្គត់ផ្គង់ក្នុងស្រុកមានត្រឹមតែ ៤៤ % ប៉ុណ្ណោះ រីឯ ៥៦% ទៀតគឺជាបន្លែដែលបាននាំចូលពីប្រទេសជិតខាង។ ហើយបើគិតក្នុង១ថ្ងៃៗ គឺមានបន្លែប្រមាណ ២០០-៣០០ តោនពីប្រទេសជិតខាងបានហូរចូលមកកាន់ទីក្រុងភ្នំពេញរួចទៅហើយ។
កាលពីដើមឆ្នាំ ២០១៧ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួង កសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង នេសាទបានលើកឡើងថា ក្នុងមួយឆ្នាំៗ កម្ពុជាបានចំណាយប្រាក់ជាង ២០០លានដុល្លារសហរដ្ឋអាមេរិកទៅលើបន្លែពីប្រទេសជិតខាង ដែលគិតជាបរិមាណមានជាង៥១ ម៉ឺនតោន។ ចំណែកបន្លែដែលផលិតបានក្នុងស្រុកមានជាង៤២ ម៉ឺនតោនប៉ុណ្ណោះ។ ចំនួនដ៏ច្រើននេះត្រូវបានអង្គការ ICCO បានទម្លាយថា ៩៥% នៃអ្នកប្រើប្រាស់មានការព្រួយបារម្ភខ្លាំងទៅលើកម្រិតនៃសារធាតុគីមីហាមឃាត់ក្នុងបន្លែទាំងនោះ មិនថាជាបន្លែក្នុងស្រុក រឺ បន្លែនាំចូលពីប្រទេសជិតខាងនោះទេ។
ចំណែក ឯកឧត្ដម បណ្ឌិត ហ៊ាន វណ្ណហ៊ ជាអគ្គនាយកនៃអគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្មបានថ្លែងថា ក្រសួងបានជំរុញលើកទឹកចិត្តដល់ប្រជាកសិករអោយងាកមកដាំបន្លែតាមបែបធម្មជាតិ(Organic) និង បន្លែអនុវត្តកសិកម្មល្អ (Good Agricultural Practice)វិញ។ ព្រោះថា ការដាំដុះប្រភេទនេះ គឺអាចអោយកសិករទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់ ប្រាក់ចំណូលគាប់ប្រសើរ និង អាចកាត់បន្ថយការហូរចូលនៃបន្លែពីប្រទេសជិតខាងបានមួយចំនួនផងដែរ។ ជាពិសេសគឺជួយថែរក្សាសុខភាពប្រជាជនខ្មែរទាំងមូល តាមរយៈផលិតផលបន្លែរបស់ពួកគាត់ផងដែរ។ បន្ថែមលើនេះទៀត ឯកឧត្ដមបានបង្ហាញគម្រោងមួយថា ពេលនេះខាងអគ្គនាយកដ្ឋាននៃក្រសួងកសិកម្មបានរៀបចំក្នុងការផលិតពូជដំណាំល្អៗ និង ដំឡើងមន្ទីរពិសោធន៍ថ្មីមួយសម្រាប់ធ្វើតេស្តរកសារធាតុគីមីហាមឃាត់ និង កម្រិតរបស់វានៅក្នុងបន្លែផងដែរ ដើម្បីធានាអោយបាននូវសុខុមាលភាពជូនប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរ។
សូមបញ្ជាក់ផងដែរថា សិក្ខាសាលានេះប្រារព្ធឡើងក្នុងគោលបំណង៣ជាសំខាន់៖
-ទី១ គឺលើកឡើងពីស្ថានភាពទូទៅនៃទីផ្សារ សក្តានិពល និង សុវត្ថិភាពបន្លែ។
-ទី២ គឺ បង្ហាញពីយុទ្ធសាស្ត្រ និង គោលនយោបាយលើការអនុវត្តកសិកម្ម GAP ។
-ទី៣ គឺ កិច្ចសហប្រតិបត្តិការជាមួយអ្នកពាក់ព័ន្ធ ដើម្បីជំរុញវិស័យបន្លែសុវត្ថិភាព។ កម្មវិធីនេះ ត្រូវបានរៀបចំឡើងដោយ អគ្គនាយកដ្ឋានកសិកម្ម អង្គការ ICCO អង្គការ Life with Dignity និង អង្គការ Finn Church Aid (FCA)។ ដោយបានទទួលការឧបត្ថម្ភពីអង្គការ ICCO អង្គការ Women Bank និង អង្គការ FCA ទៀតផង។