​ប្រយ័ត្នកុំបរិភោគ "ត្រីក្រពត" ៣ប្រភេទនេះ មានជាតិពុលខ្ពស់បំផុតនៅរដូវពងកូន​

  • 2018-01-25 09:15:01
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ

​នៅក្នុង​ប្រទេស​កម្ពុជា មាន​ត្រី​ក្រពត​ចំនួន ១០​ប្រភេទ ក្នុងនោះ​មាន ៣​ប្រភេទ មាន​ជាតិ​ពុល រួមមាន Tetraodon Cochinchinensis, Monotrete leiurus និង Tetraodom fluviatillis ដែល​មាន​ភិនភាគ​ដូចរូប​ខាងក្រោម​។ ​នេះ​បើតាម​សេចក្តី​ប្រកាស​ព័ត៌មាន​របស់​ក្រសួង​សុខា​ភិបាល នៅថ្ងៃ​ទី២៥ ខែ​មករា​នេះ ក្រោយមាន​ករណី​មនុស្ស​ពុល ១០​នាក់ (១នាក់​ស្លាប់) ដោយសារ​បរិភោគ​ត្រី​ក្រពត នៅខេត្ត​កោះកុង កាលពី​ពេល​ថ្មីៗ​នេះ។

ក្រសួង​បញ្ជាក់​ថា នៅពេល​ដែល​បរិភោគ​ត្រី​ក្រពត​ទាំង​នេះ ជាតិពុល​​នឹង​ជ្រាប​ទៅ​ប៉ះពាល់​ប្រព័ន្ធ​សរសៃប្រសាទ​កណ្តាល បង្ក​ទៅ​ជា​ជំងឺ​ធ្ងន់ធ្ងរ និង​អាច​បណ្តាល​ឲ្យស្លាប់​បាន។

ត្រី​ក្រពត​ទាំង៣​ប្រភេទ​ខាង​លើ​នេះ មាន​ជាតិ​ពុល​ខ្ពស់​បំផុត​នៅរដូវ​ពង​កូន​បន្តពូជ ដែល​ជាធម្មតា​កើតឡើង​នៅក្នុង​ខែកុម្ភៈ មីនា និង​ចន្លោះ​ខែ​កក្កដា ទៅ​ខែ​កញ្ញា។ ចំពោះ​ជាតិ​ពុល​នៅក្នុង​ខ្លួនត្រី ក៏មាន​កម្រិត​ខុសគ្នា​ដែរ គឺពង និង​ស្ពែម​របស់​វា មាន​ជាតិពុល​ខ្ពស់​ជាងគេ បន្ទាប់​មក​គឺ ថ្លើម ពោះវៀន ស្បែក និង​សាច់។

ក្រសួង​សុខាភិបាល បន្ត​ថា រោគសញ្ញា នឹង​ចាប់ផ្តើម​កើតមាន​ក្នុង​រយៈពេល​ ២០​នាទី ទៅ ២​ម៉ោង​បន្ទាប់​ពី​បាន​បរិភោគ​ត្រី​បែបនេះ។ រោគ​សញ្ញា​រួមមាន រមាស់​ចាក់ៗ​នៅ​បបូរ​មាត់ និង​មាត់ បន្ទាប់​មក​មាន​អាការៈ ឈឺក្បាល វិលមុខ រមាស់​ចាក់ៗ​នៅ​ចុង​អវយវៈ មាន​ការ​ពិបាក​និយាយ បាត់​លំនឹង​ដង​ខ្លួន ខ្សោយ​សាច់ដុំ ខ្វិន ស្ពឹក​ចុង​ដៃចុង​ជើង ក្អួត រាគ ល្ហិតល្ហៃ រឹង​ថ្គាម ឬ​អាច​បណ្តាល​ឲ្យ​ស្លាប់​តែ​ម្តង។

ក្រសួង​ក៏​បាន​ណែនាំ​ឲ្យ​បញ្ជូន​អ្នក​ពុល​ត្រី​នោះ​ភ្លាមៗ ទៅកាន់​មណ្ឌល​សុខភាព និងឬ​មន្ទីរពេទ្យ​ដែល​នៅជិត​បំផុត។ លោក​អ្នក​​ក៏អាច​ទាក់ទង​តាម​លេខ​ទូរសព្ទ​ទាន់ហេតុ​ការណ៍ ១១៥ ដោយ​ឥតគិតថ្លៃផងដែរ ​ក្នុង​ពេល​ជួប​​ករណី​នេះ៕

អត្ថបទ៖ ស៊ិន សាវ៉េត