បើ​បន្លែមានសារធាតុគីមី​ពុល​ប្រភេទនេះ ទោះលាង​យ៉ាងណា​ក៏​មិន​ជ្រះដែរ

  • 2018-01-31 08:30:00
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ

បញ្ហា​បន្លែ​មាន​សារធាតុគីមី​ពុល​ បង្កគ្រោះថ្នាក់​ដល់​សុខភាព​កំពុង​ក្លាយ​ជា​កង្វល់​មួយសម្រាប់​អ្នក​បរិភោគ​បច្ចុប្បន្ន។ ទោះ​បីជា​លាង​សម្អាតច្រើន​ដង​យ៉ាងណា​ក៏​ដោយ​ក៏​សាធាតុគីមី​ពុល​ដែល​ជ្រាបចូល​ក្នុង​សរីរាង្គ​​បន្លែគឺ​មិន​អាច​ជម្រះ​បាន​នោះ​ទេ​។ នេះបើតាម​ការ​លើកឡើង​របស់អ្នក​ជំនាញ​កសិកម្ម។

ប្រ​ធាន​អង្គការ​សេ​ដាក ដែល​ជំនាញ​ផ្នែក​កសិកម្ម​ លោក សំ វិទូ លើក​ឡើង​ថា​​ការលាង​សម្អាត​ដោយទឹក​ស្អាត ឬដោយ​ទឹក​លាង​បន្លែ​ក្តី គឺ​សម្អាត​បានតែបាត់តេរី ឬជាតិពុលដែល​ជាប់​នៅ​នឹង​ស្លឹក ឬ​សំបក​បន្លែ​​តែប៉ុណ្ណោះ។ យ៉ាងណា​មិញ លោក​ថា​ចំពោះ​សារធាតុ​គី​មី​ពុល​ដែល​ចូលទៅ​ក្នុង​សរីរាង្គ​បន្លែ​ហើយ​គឺមិនអាច​សម្អាត​បានទេ។

លោក​ពន្យល់ថា​សារធាតុគីមីពុល​ខ្លះ​ប្រើ​សម្រាប់​កម្ចាត់​សត្វល្អិត​ដែល​បំផ្លាញ​ផ្នែកខាងក្រៅនៃ​បន្លែ ឬ​ផ្លែឈើ និង​ថ្នាំពុល​មួយ​ប្រ​ភេទទៀត​ប្រើសម្រាប់​ការពារ​សត្វល្អិតដែលបំផ្លាញ​សាច់​ឬដើម​របស់​បន្លែ​ ផ្លែ​ឈើ។

លោក​បញ្ជាក់ថាៈ «ចង់និយាយ​ថា​អ៊ីចេះ ប្រភេទពួកថ្នាំពុល​ហ្នឹង​វាមាន​ពីរ​ប្រភេទ ពួកដែលអត់ជ្រាប ចូលតាម​សំបក ឬតាមស្រទាប់ខាងក្រៅ​ អាហ្នឹង​នៅតែខាងក្រៅទេ វាជាប់នៅ​នឹង​បន្លែ​ឬ​ផ្លែ​ឈើ​នៅ​តែ​ខាងក្រៅ យើង​អាច​លាង​បាន​ ប៉ុន្តែ​មួយប្រភេទទៀត​បាញ់ទៅ​គឺជ្រាបចូលក្នុង​កោសិការ​របស់​បន្លែ ឬផ្លែឈើ​ហ្នឹង​តែ​ម្តង​ មានន័យថាវាចូល​ដល់​ក្នុង​ហើយ អ៊ីចឹង​ការលាង​សម្អាត​ខាងក្រៅ​ហ្នឹង​វា​អត់​បាន​ទេ»។

ប្រហាក់​ប្រហែល​គ្នានេះ​ កាសិក្សា​មួយចំនួន​បាន​បង្ហាញ​តែ​ការលាង​សម្អាត​បន្លែ​ផ្នែក​ខាង​ក្រៅ​ប៉ុណ្ណោះ ដែលការ​លាង​សម្អាត​នេះ​ប្រើ​ទឹក​ស្អាត​ធម្មតា ឬទឹក​លាយជាមួយ​អំបិល ជាដើម។ ការ​លាង​សម្អាតបែប​នេះ ដើម្បី​សម្អាត​សត្វល្អិន​និង​សារធាតុគីមីពុល​មួយ​ចំនួន​នៅ​ជាប់នឹង​ស្លឹក​បន្លែ ឬ​សំបក​បន្លែ ផ្លែឈើ។

ការ​សិក្សា​ខ្លះ​បង្ហាញ​ថា​សារធាតុគីមី​ពុល​នៅ​លើ​បន្លែ​អាចធ្វើឲ្យ​អ្នកបរិភោគ​មានអការៈ​វិល​មុខ​ រាក​រូស ស្រ​វាំង​ភ្នែក​ ជាដើម​។ សម្រាប់​រយៈពេល​វែង​វិញ សារធាតុ​គី​មី​ពុល​ទាំង​នេះ​អាច​បំផ្លាញ​ប្រ​ព័ន្ធ​ប្រសាទ ការចងចាំមិនល្អ ជំងឺស្បែក​ និងជំងឺ​មហារីក​ជា​ដើម។

ចំពោះ​ការ​ពិនិត្យ​ដោយ​ភ្នែក​ថា​បន្លែ​ប្រភេទណា​មានឬ​គ្មានជាតិ​គីមី​ពុលនោះ ​លោក​ សំ វិទូ ថា​មិន​អាច​ធ្វើ​ទៅ​រួច​នោះ​ទេ តែ​លោក​ថាបើ​ប្រភេទ​បន្លែ​ព្រៃ​គឺអាចសន្និដ្ឋាន​បាន​ថា​គ្មាន​ជាតិ​ពីមី​ពុល​។ បច្ចុ​ប្បន្ន​ក៏មាន​ដែរ​ទំនោ​របស់អ្នកបរិភោគ​ទៅ​រក​បន្លែ​សរីរាង្គ តែ​លោក​ថា​បន្លែប្រ​ភេទនេះ​ផលិត​បាន​ប្រហែល​១ភាគ​រយ​នៃតម្រូវ​ការ​​ក្នុង​ស្រុក​ប៉ុណ្ណោះ។ ​

បើតាម​របាយការណ៍​របស់​ក្រ​សួង​កសិកម្ម​ កម្ពុជា​នាំចូល​បន្លែ​ពីបរទេស​ចន្លោះពី​២០០ទៅ៤០០​តោន​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ៕​​

អត្ថបទ៖ ទូច សុខា