ការដាំបន្លែសុវត្ថិភាពកំពុងមានសន្ទុះខ្លាំងនៅកម្ពុជា តែនៅមានកត្តាប្រឈមមួយចំនួន

  • 2020-03-10 07:29:04
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ

ទំនោរនៃការដាំដុះបន្លែសុវត្ថិភាព កំពុងមានសន្ទុះខ្លាំងនៅកម្ពុជាស្របពេលទីផ្សារកំពង់ត្រូវការបន្លែបែបនេះដើម្បីសុខភាព ប៉ុន្ដែកសិករ លើកឡើងថា ការដាំបន្លែសុវត្ថិភាពនូវមានកត្តាប្រឈមមួយចំនួន ដូចជា កង្វះកម្លាំងពលកម្ម កង្វះទឹក និងកង្វះទុន ជាដើម។

សូមចុចអាន៖ ឆ្លើយបានទេ តើកម្ពុជាមានបន្លែប៉ុន្មានប្រភេទ?

លោក ចាវ ប៉េងណាំ នាយកប្រតិបត្តិអង្គការអភិវឌ្ឈន៍កសិកម្ម និងជាគ្រូបណ្ដុះបណ្ដាលផ្នែកកសិកម្ម បានថ្លែងប្រាប់គេហទំព័រ Sabay ថា ក្នុងរយៈពេលប្រមាណជា ៦-៧ឆ្នាំកន្លងមកនេះ ស្ថានភាពមានការផ្លាស់ប្ដូរច្រើន ដោយប្រជាកសិករបានផ្លាស់ប្ដូរទម្លាប់ដាំបន្លែគីមី ងាកមកដាំប្រភេទបន្លែធម្មជាតិ ឬបន្លែសុវត្ថិភាព កាន់តែមានចំនួនច្រើន។

អ្វីទៅជាមូលហេតុដែលនាំឲ្យមានការផ្លាស់ប្ដូរ? ឆ្លើយតបនឹងសំណួរនេះ លោក ចាវ ប៉េងណាំ បានលើកឡើងថា កត្តាដែលនាំឲ្យ​ងាក​មក​ ដាំបន្លែធម្មជាតិកាន់តែច្រើន ព្រោះសព្វថ្ងៃនេះ តម្រូវការទីផ្សារត្រូវការបន្លែ ធម្មជាតិ និង សុវត្ថិភាព ព្រោះពួកគេគិតគូរច្រើនលើបញ្ហា សុខភាព។ តម្រូវការខ្ពស់បែបនេះធ្វើឲ្យតម្លៃក៏ហក់ខ្ពស់ដែរ ដែលជាកត្តាល្អសម្រាប់កសិករ។ កត្តាមួយទៀត គឺប្រជាកសិករ រង​ផល​ប៉ះពាល់​សុខភាព ដោយផ្ទាល់នៅពេលបន្លែគីមី ពាសពេញទីផ្សារ ហើយពួកគាត់បានហូបកើតជាជំងឺផ្សេងៗ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ អ្វីដែលមិនអាចខ្វះបាន គឺមានការចុះបណ្ដុះបណ្ដាលជំនាញកសិកម្មកាន់តែច្រើនទៅដល់មូលដ្ឋាន និង ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ បានដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ ផ្សាយពីផលប៉ះពាល់នៃបន្លែគីមីលើសុខភាព។

សូមចុចអាន៖ ខ្មែរជួយខ្មែរ ! ឧកញ៉ា ឡេង ណាវ៉ាត្រា ប្រកាសគាំទ្របន្លែកសិករខ្មែរពេញទំហឹង តាមរយៈផ្សារកសិផលធម្មជាតិ គ្រោងបើកខែក្រោយ

លោក យ៉ង សាំងកុមារ ទីប្រឹក្សាអង្គការសេដាក បានលើកឡើងដែរថា ជាការពិតទំនោរនៃការដាំដុះបន្លែសុវត្ថិភាព ជារួមមានការកើនឡើងស្ទើរគ្រប់ទីកន្លែង ហើយតម្រូវការទីផ្សារក៏កំពុងពេញនិយមខ្លាំងចំពោះបន្លែសុវត្ថិភាពនេះ។ ប៉ុន្ដែការផលិតនៅមិនទាន់គ្រប់ទីផ្សារ និង ការផលិតនៅមិនទាន់ទៀងទាត់នៅឡើយ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ ការដាំដុះអាស្រ័យតាមតំបន់នៅឡើយ ហើយការប្រឈមមួយទៀតតំបន់ខ្លះមានការខ្វះខាតទឹក ដែលធ្វើឲ្យការដាំដុះនៅមិនទៀងទៀត និង កង្វះគោលនយោបាយថ្នាក់ជាតិ ពង្រឹងទីផ្សារ និងការបណ្ដុះបណ្ដាលទៀតទាត់។

សូមចុចអាន៖ ងាយៗ ៩ចំណុចអាចឲ្យអ្នកបែងចែកបន្លែ ធម្មជាតិ ឬ គីមីបានដោយខ្លួនឯង

លោក ឡាយ ប៊ុនលាង ម្ចាស់កសិដ្ឋាន នៅភូមិដូនធី ឃុំបុសខ្នុរ ស្រុកចំការលើ ខេត្តកំពង់ចាម បានលើកឡើងថា លោកបានចាប់ផ្ដើមធ្វើការដាំដុះដំណាំចម្រុះ លើផ្ទៃដីជិត៣០ហិកតា ក្នុងនោះមានដំណាំបន្លែសុវត្ថិភាព លើផ្ទៃដីប្រមាណជា១ហិកតា ដែលការដាំដុះនេះទទួលបានការបណ្ដុះបណ្ដាលពីមន្ទីរកសិកម្មខេត្ត។

«ខ្ញុំទទួលស្គាល់ថា ការដាំដុះបន្លែសុវត្ថិភាពកំពុងមានទីផ្សារខ្លាំង និងបានតម្លៃខ្ពស់ ប្រសិនបើយើងធ្វើតាមស្ដង់ដារ។ ប៉ុន្ដែខ្ញុំនៅមិនទាន់ផលិតឲ្យបានទៀងទាត់នៅឡើយ ដោយសារតែកង្វះកម្លាំងពលកម្ម និង ទឹក សម្រាប់ស្រោចស្រព ជាពិសេសរដូវក្ដៅនេះកំពុងខ្វះទឹកខ្លាំង»។

បើទោះការផលិតនៅមិនទាន់គ្រប់គ្រាន់ និងមិនទៀងទាត់ ផ្គត់ផ្គង់សម្រាប់ទីផ្សារក៏ពិតមែន តែលោកឡាយ ប៊ុនលាង ថា សព្វថ្ងៃនេះបន្លែសុវត្ថិភាពរបស់លោកបានដឹកទៅកាន់ទីផ្សារតាមហាងធំៗ និងកន្លែងលក់គុយទាវផ្ទាល់តែម្ដង ហើយជាមហិច្ឆតារបស់លោកចង់លក់តាមអនឡាញនៅពេលខាងមុខ នៅពេលការផលិតបានទៀតទាត់ និងមានទុនគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ធ្វើការងារកសិកម្មនេះ។

ទាក់ទងនឹងការផលិតបន្លែសុវត្ថិភាពនេះ លោក ឡាយ ប៊ុនលាង បានទទូចទៅកាន់ផ្នែកពាក់ព័ន្ធកសិកម្មទាំងឡាយ ឲ្យជួយបណ្ដុះបណ្ដាលជំនាញឲ្យបានទៀងទាត់ ហើយផ្ដល់ប្រាក់កម្ចី ដែលមានអត្រាការប្រាក់ទាបសម្រាប់កសិករ មានលទ្ធភាពពង្រីកការងារកសិកម្ម ជាពិសេសការដាំដុះបន្លែសុវត្ថិភាព ដើម្បីជាប្រយោជន៍សុខភាពសាធារណៈ។

លោក​ យ៉ង សាំងកុមារ អតីតប្រធានអង្គការសេដាក និងជាអ្នកជំនាញ​ខាង​កសិកម្ម​មួយ​រូប បាន​លើកឡើងថា តាមរបាយការណ៍​ចាស់ គឺប្រទេស​កម្ពុជា​បាន​នាំចូលបន្លែពីក្រៅប្រទេស​ប្រមាណ​ជា ២០០-៤០០ តោន ក្នុង​១ថ្ងៃ​ ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់​តម្រូវ​ការ​ទីផ្សារ។​ តួលេខ​នេះ​អាច​នឹង​មាន​ការ​កើនឡើង ព្រោះប្រជាជន​សព្វថ្ងៃកើនឡើង ដូច្នេះ​តម្រូវ​ការ​ក៏កើនឡើង​ដែរ។​

លោក យ៉ង សាំងកុមារ បានទទូច​ចង់​ឲ្យ​មាន​ការ​បង្កើន​ការដាំដុះ និង​ការគាំទ្រ​ផ្នែក​គោលនយោបាយ​នានា ដើម្បីគាំទ្រ​ដល់​កសិករ ឈានដល់ការសម្រចបាន​ នៃការ​កាត់បន្ថយ​ការ​នាំចូល​បន្លែពីប្រទេសជិតខាង ងាក​មក​ដាំដុះ​ឲ្យ​កាន់តែខ្លាំងថែមទៀត ជាពិសេស​ការដាំដុះបន្លែសុវត្ថិភាព ឬ​បន្លែសរីរាង្គ ក្នុងន័យ​ការពារ​សុខមាលភាពប្រជាជន។ «ការហូប​បន្លែមាន​សារធាតុគីមី ធ្វើ​ឲ្យប៉ះពាល់​សុខភាព​រយៈពេលខ្លី និង​វែង។ រយៈពេល​ខ្លី មាន​ក្អួត រាគ ហើយរយៈពេល​វែង​អាច​ជំងឺ​រុំារ៉ៃ។ ដូច្នេះការបណ្ដុះ​បណ្ដាលជំនាញ និង​ការ​ស្វែងរកទីផ្សារ ជារឿង​សំខាន់​សម្រាប់​ជួយ​ដល់កសិករ​ ឲ្យ​ខិតខំ​ការដាំដុះ​បន្ថែមទៀត»

អត្ថបទ៖ ប៊ិន ប៊ុណ្ណា