ព្រឹត្ដិការណ៍បង្ហាញស្នាដៃមុខម្ហូបលើទឹកដីតៃវ៉ាន់ បានបញ្ចប់ជាមួយស្នាមញញឹម និងរសជាតិមិនអាចបំភ្លេចបាន

  • 2025-05-03 03:04:30
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ

ដូចការគ្រោងទុក ចុងភៅ និងអ្នកជំនួញក្នុងវិស័យម្ហូបអាហារល្បីៗ​ដែល​ភាគច្រើន​ជា​ជនជាតិខ្មែរ និង​តៃវ៉ាន់ បាន​ជួបជុំគ្នា​បង្ហាញ​ស្នាដៃ និង​ភ្លក់មុខម្ហូប​ដែល​ចេញ​ពី​ស្នាដៃ​ចុងភៅរបស់ភោជនីយដ្ឋាន​ល្បីៗចំនួន ២ គឺ Cuisine Wat Damnak និងឡឺផ្លាំង (Le Plein)។

លោក ជី សិលា ដែល​ជាអ្នកជំនួញ និង​ស្រឡាញ់​ខ្លាំង​ក្នុង​វិស័យម្ហូបអាហារ​ម្នាក់ បាន​បង្ហាញ​វត្ដមាន​ក្នុង​ព្រឹត្ដិការណ៍​ដែរ។ ជាមួយស្នាមញញឹម រូប​លោក និង​អ្នក​ចូល​រួម​ក្នុងព្រឹត្ដិការណ៍​នេះ​ផ្សេង​ទៀត បង្ហាញ​ការ​ពេញ​ចិត្ដ​ចំពោះ​កម្មវិធី​បង្ហាញ​ស្នាដៃ​មុខម្ហូប​នៅ​ពេល​នេះ។ ព្រឹត្ដិការណ៍​ បាន​បញ្ចប់​ទៅ​ដោយ​ស្នាមញញឹម ​បន្សល់​ទុកអនុស្សាវរីយ៍ជាច្រើន ជាមួយ​រសជាតិមុខម្ហូបឆ្ងុុឆ្ងាញ់ មិន​អាច​បំភ្លេចបាន

សូមរំលឹក​ថា ក្រោមការរៀបចំដោយអ៊ីនហ្វរ៉េស អ៊ិនធើណេសិនណល (InForest International) កិច្ចសហការ​ដ៏មានសារៈ​សំខាន់​​មួយ បាននាំយកភោជនីយដ្ឋានល្បីឈ្មោះ​ពីរកន្លែង​មកជួបគ្នា​ជាលើក​ដំបូង​នៅ​តៃវ៉ាន់។ ភោជនីយដ្ឋាន Cuisine Wat Damnak របស់កម្ពុជា ដែលធ្លាប់​ទទួល​បាន​ពានរង្វាន់ “ភោជនីយដ្ឋាន​ល្អបំផុត​ទាំង ៥០ ប្រចាំអាស៊ី” (Asia’s 50 Best Restaurants) ពីរដង រួម​ជាមួយ​ភោជនីយដ្ឋាន ឡឺផ្លាំង (Le Plein) របស់តៃវ៉ាន់ ដែលត្រូវបានណែនាំ​ដោយមីឆេលីន (Michelin-recommended) បួន​ដង បានចាប់ដៃគ្នាបង្កើត​ព្រឹត្តិការណ៍ធ្វើម្ហូប​ដ៏ពិសេសមួយ។

ព្រឹត្តិការណ៍​ដ៏គួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍នេះ រៀបចំឡើងក្រោមទម្រង់​មុខម្ហូបបារាំង​ដ៏ប្រណិត បាន​បញ្ចូល​គ្នានូវគ្រឿង​ផ្សំតាមរដូវកាលរបស់តៃវ៉ាន់ ជាមួយនឹងវប្បធម៌គ្រឿងទេសរបស់កម្ពុជា ដោយ​បង្ហាញពី​ការផ្សារភ្ជាប់គ្នា​យ៉ាងចុះសម្រុងរវាងបច្ចេកទេសធ្វើម្ហូបបារាំងដ៏ល្អិតល្អន់ និងការច្នៃប្រឌិត​ឆ្លង​វប្បធម៌​។ លទ្ធផលគឺអាហារដ៏ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ដែលមានតុល្យភាពរវាងភាពទំនើប និងរសជាតិដ៏ជ្រាលជ្រៅ។

បរិយាកាសដ៏ទាក់ទាញរបស់ Le Plein៖ ការរួមបញ្ចូលគ្នារវាងប្រវត្តិសាស្ត្រ និងភាពទំនើប

ភោជនីយដ្ឋាន Le Plein មានទីតាំងស្ថិតនៅក្នុងអគារដែលជាអតីតទីបញ្ជាការយោធាសហរដ្ឋអាមេរិក ដែលត្រូវបានជួសជុលឡើងវិញ។ ភោជនីយដ្ឋាននេះនៅតែរក្សាបាននូវរចនាបថឈើ និងបង្អួចកញ្ចក់ពណ៌ដើមរបស់អគារ ព្រមទាំងបានបញ្ចូលជញ្ជាំងបេតុងឆៅបែបសាមញ្ញ រុក្ខជាតិបៃតងខៀវស្រងាត់ និងពន្លឺធម្មជាតិ។ ទីកន្លែងនេះផ្ដល់នូវបរិយាកាសស្ងប់ស្ងាត់ ប៉ុន្តែពោរពេញដោយភាពរស់រវើកសម្រាប់ការទទួលទានអាហារ។

ចុងភៅពីររូបដែលទទួលការបណ្ដុះបណ្ដាលពីបារាំង បង្កើតវេទិកាធ្វើម្ហូបលំដាប់ពិភពលោក

ចុងភៅជនជាតិបារាំង លោក Joannès Rivière ដែលបានរស់នៅ និងជ្រួតជ្រាបពីវប្បធម៌ខ្មែរអស់រយៈពេលជាងមួយទសវត្សរ៍មកហើយ បានផ្តល់និយមន័យថ្មីដល់ម្ហូបខ្មែរដោយប្រើប្រាស់ជំនាញធ្វើម្ហូបបែបបារាំង ដែលធ្វើឱ្យភោជនីយដ្ឋាន Cuisine Wat Damnak ទទួលបានកិត្តិនាមក្នុងបញ្ជីភោជនីយដ្ឋានល្អបំផុតទាំង ៥០ ប្រចាំអាស៊ី។ ចំណែកឯចុងភៅតៃវ៉ាន់ លោក Lin Kai-wei បានបង្កើតភោជនីយដ្ឋាន Le Plein ដោយទាញយកការបំផុសគំនិតពីរសជាតិក្នុងស្រុក និងការហ្វឹកហាត់បែបបារាំង ដែលធ្វើឱ្យភោជនីយដ្ឋាននេះល្បីល្បាញ និងទទួលបានការណែនាំពី Michelin។ ចុងភៅទាំងពីររូបនេះ មានចំណង់ចំណូលចិត្តចំពោះផលិតផលក្នុងស្រុកនៃប្រទេសរៀងៗខ្លួនហើយកិច្ចសហការ "ដៃបួន" (four-hands) របស់ពួកគេសន្យាថានឹងនាំមកនូវការរួមបញ្ចូលគ្នាដ៏គួរឱ្យរំភើបរវាងភាពច្នៃប្រឌិត និងប្រពៃណី។

Chef Joannès Rivière: Masterfully blends Cambodian spices with French precision at Cuisine Wat Damnak អាហារឆ្លងដែន៖ បច្ចេកទេសបារាំង ជួបនឹងគ្រឿងផ្សំតៃវ៉ាន់-កម្ពុជា

កម្មវិធីអាហារដែលបានរៀបចំឡើង រួមមាន៖

• អាហារសម្រន់ (Appetizers):

o នំធ្វើពីគ្រាប់ស្វាយចន្ទី និងសណ្តែកសៀង តុបតែងជាមួយពងត្រីសាម៉ុង និងក្រូចម្រាមដៃព្រះ ដែលមានតុល្យភាពរវាងរសជាតិគ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងរសជាតិពីសមុទ្រ។

o នំបាញ់ឆែវខ្មែរ ប្រែក្លាយជាតាកូ (tacos) ស្នូរសាច់ជ្រូកអាំង និងបន្លែតាមរដូវកាល ធ្វើឱ្យអាហារតាមផ្លូវក្លាយជាអាហារលំដាប់ខ្ពស់។

o ត្រីទឹកដោះគោ និងម្នាស់ប្រៃ រុំដោយសារ៉ាយសមុទ្រស្រួយ ផ្សំជាមួយផ្លែប៉ោមបៃតងជ្រក់ និងទឹកស៊ីរ៉ូម្រេចកំពត បង្កើតរសជាតិជូរអែម និងហឹរ។

o ប្រហិតមឹក ចម្អិនដោយបច្ចេកទេស sous-vide រួចបំពងជាមួយម្សៅផ្សំពីទឹកខ្មៅរបស់មឹក ពោរពេញដោយគ្រឿងទេសរបស់អាស៊ីអាគ្នេយ៍។

• អាហារដំបូង (Starters):

o គាវប្រេងម្ទេស រៀបចំជាថ្មី ញ៉ាំជាមួយទឹកស៊ុបប៉េងប៉ោះ និងឆៃថាវជ្រក់។

o ត្រីផ្អក ផ្សំរសជាតិជាមួយផ្លែឈើតៃវ៉ាន់ និងត្រី amberjack ចម្អិនដោយបច្ចេកទេស sous-vide បង្កើតតុល្យភាពរសជាតិប្រៃ និងជូរ។

o ហ្គាវបាវ (gua bao) សាច់ក្រកបារាំង ញ៉ាំជាមួយអណ្តាតជ្រូក គ្រាប់ធញ្ញជាតិ និងជី បង្កើតរសជាតិ និងសម្ផស្សដ៏ប្លែក។

o កង្កែបអាំង លាយជាមួយសាច់ជ្រូក សណ្តែកដី និងគ្រឿងទេសខ្មែរ ធ្វើឱ្យនឹកឃើញដល់រសជាតិអាហារតាមផ្លូវដ៏រស់រវើក។

• អាហារចម្បង (Mains):

o ត្រីសមុទ្រតៃវ៉ាន់ ស្រោចដោយការីកម្ពុជា និងខ្ទិះដូងស្រស់ មានរសជាតិឈ្ងុយ និងក្រអូប។

o សាច់ព្រាបបែបបារាំង ចម្អិនជាមួយស្រាក្រហម ស្ករអំពៅ និងទឹកជ្រលក់ម្រេច ធ្វើឱ្យនឹកដល់ម្ហូបខ្មែរឡុកឡាក់ ដ៏ពេញនិយម។

• បង្អែម (Desserts):

o ផ្លែឈើតាមរដូវ ការ៉េមស៊័របេ (sorbet) និងសូកូឡាតៃវ៉ាន់ផ្សំជាមួយក្លិន ឈើអែមខ្មែរ បង្កើតរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់។

o នំតូចៗ (Petits fours) បែបកម្ពុជា៖ ស្ករគ្រាប់អម្ពិលហឹរ ចេកឆាប និង ម៉ាសម៉េឡូស្លឹកតើយ ជាការទទួលទានលាងមាត់ ជាមួយរសជាតិដ៏ប្លែក។

ការសហការនេះមិនគ្រាន់តែជាអាហារពេលល្ងាចប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែជាការធ្វើដំណើរឆ្លងវប្បធម៌ ដែលបញ្ចូលភាពល្អឥតខ្ចោះបែបបារាំងជាមួយនឹងភាពរស់រវើកនៃរសជាតិខ្មែរ និងតៃវ៉ាន់។ ជាឱកាសដ៏កម្រដែលអ្នកស្រឡាញ់ម្ហូបអាហារអាចស្វែងយល់ពីការច្នៃប្រឌិត និងមិត្តភាពអន្តរជាតិតាមរយៈចានអាហារដ៏ទាក់ទាញ៕

សំ​ ណាង