កង្វះជាតិកាល់ស្យូមចំពោះស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ
- 2015-10-21 17:09:45
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
កង្វះជាតិកាល់ស្យូមចំពោះស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ
ចន្លោះមិនឃើញ
កាល់ស្យូមគឺជាសារធាតុ ដែលមានសារៈសំខាន់យ៉ាងខ្លាំងសម្រាប់មនុស្សគ្រប់រូប។ ច្រើនជាង ៩៩%នៃជាតិកាល់ស្យូមត្រូវបានផ្ទុកក្នុងឆ្អឹង និងធ្មេញ ដែលមានមុខងារទ្រទ្រង់សារពាង្គកាយទាំងមូល ចំណែកឯសារជាតិកាល់ស្យូម ១%ទៀតស្ថិតនៅក្នុងឈាម សាច់ដុំ និងសារធាតុរាវនៅចន្លោះកោសិកាផ្សេងៗ។ សារពាង្គកាយត្រូវការជាតិកាល់ស្យូមដើម្បីឲ្យសាច់ដុំអាចកន្ត្រាក់បាន ធ្វើឲ្យឈាមសរសៃឈាមមានចលនាស្រួល និងសម្រួលក្នុងការបញ្ចេញ អ័រម៉ូន និងអង់ស៊ីម ហើយក៏ជំនួយក្នុងការបញ្ជូនព័ត៌មានទៅប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទផងដែរ។
ដូចនេះប្រសិនបើយើងមិនបានបរិភោគជាតិកាល់ស្យូមឲ្យបានគ្រប់គ្រាន់ទេនោះ វានឹងបង្កឲ្យមានបញ្ហាប៉ះពាល់ដល់សុខភាពរបស់យើង ដែលបញ្ហាទំាងនោះមានដូចជា កំហាប់របស់ឆ្អឹងថយចុះ (Osteopenia) និងប្រឈមមុខយ៉ាងខ្លាំងចំពោះជំងឺពុកឆ្អឹង (Osteoporosis) ឬបាក់ឆ្អឹង។ រោគសញ្ញាធ្ងន់ធ្ងរបណ្តលមកពីកង្វះជាតិកាល់ស្យូមរួមមាន៖ ស្ពឹកស្រពន់ ឈឺចាប់ត្រង់ម្រាមដៃ និងចង្វាក់បេះដូងលោតខុសប្រក្រតីដែលអាចបណ្តាលឲ្យបាត់បង់ជីវិតបាន ប្រសិនបើមិនមានការព្យាបាល។
ឱសថ Calcium Corbiere មានជាតិកាល់ស្យូមសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ (ផលិតផលប្រទេសបារាំង)
កាល់ស្យូមមានសារៈសំខាន់សម្រាប់មនុស្សគ្រប់វ័យ ជាពិសេសគឺស្ត្រីមានផ្ទៃពោះតែម្តង។ នៅអំឡុងពេលមានផ្ទៃពោះ ទារកនៅក្នុងផ្ទៃត្រូវការជាតិកាល់ស្យូម ដែលមិនត្រឹមតែសម្រាប់ការលូតលាស់ឆ្អឹង និងធ្មេញប៉ុណ្ណោះទេ តែក៏ដើម្បីធ្វើឲ្យចង្វាក់បេះដូងមានភាពប្រក្រតី និងលទ្ធភាពធ្វើឲ្យឈាមកកបានល្អផងដែរ។ ជាមួយគ្នានេះអង្គការស្បៀងអាហារពិភពលោក (FAO) បានបង្ហាញថា “ពុំមានកម្រិតតួលេខជាក់លាក់ណាមួយដែលកំណត់តម្រូវការនៃជាតិកាល់ស្យូមរបស់យើង ឬកម្រិតណាមួយដែលអាចបណ្តាលឲ្យមានកង្វះជាតិកាល់ស្យូមនោះទេ។” តែទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ប្រសិនបើស្រី្តមានផ្ទៃពោះមានជាតិកាល់ស្យូម តិចតួចពេក ឬមិនបានទទួលទានអាហារដែលមានជាតិកាល់ស្យូមគ្រប់គ្រាន់ពីរបបអាហាររបស់គាត់ នោះទារកក្នុងផ្ទៃរបស់គាត់នឹងស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូមពីឆ្អឹងរបស់គាត់ ដែលអាចនឹងធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពម្តាយ និងទារកនាពេលអនាគត។
បញ្ហាចម្បងមួយទៀតនោះ គឺភាពទន់ខ្សោយសុខភាពនៃមាតានិងទារក និងរបបអាហារនៅតែជាកត្តា ដែលគួរឲ្យកត់សំគាល់ ដែលនាំឲ្យមានជំងឺធ្ងន់ធ្ងរ និងអត្រាមរណៈភាពមាតា។ ជំងឺក្រិស(Rickets) គឺជាជំងឺបង្អាក់ការលូតលាស់សារពាង្គកាយរបស់ទារក បណ្តាលមកពីកង្វះសារជាតិកាល់ស្យូមវីតាមីនដេនិង ផូស្វាត ។ ជំងឺនេះបណ្តាលឲ្យឆ្អឹងរបស់មាតា និងទារកមានភាពទន់ និងខ្សោយ។
យោងតាមអង្គការសុខភាពពិភពលោកបានបង្ហាញថា នៅអំឡុងពេល៣ខែចុងក្រោយនៃការពពោះ រាងកាយរបស់ម្តាយត្រូវការជាតិកាល់ស្យូមច្រើនជាងមុន ដោយសារតែទារកក្នុងផ្ទៃក៏ត្រូវការសារជាតិនេះ ដើម្បីការលូតលាស់ឆ្អឹង និងធ្មេញផងដែរ។ ប្រសិនបើ គ្មានការផ្គត់ផ្គង់នូវជាតិកាល់ស្យូមប្រចាំថ្ងៃដល់មាតានោះទេ ជាតិកាល់ស្យូម និងត្រូវបានទាញចេញពីឆ្អឹងរបស់ម្តាយ ដែលជាលទ្ធផល ធ្វើឲ្យឆ្អឹងខ្សោយ និងវិវត្តន៍ទៅជាជម្ងឺពុកឆ្អឹងសម្រាប់ម្តាយ។ ជំងឺពុកឆ្អឹង (Osteoporosis) បានកើតឡើងលើមនុស្សរាប់លាននាក់ក្នុងមួយឆ្នាំៗ ហើយវាជាប្រភេទជំងឺម្យ៉ាងដែលបណ្តាលឲ្យកំហាប់របស់ឆ្អឹង និងគុណភាពឆ្អឹងមានការថយចុះ ឈានទៅដល់ភាពទន់ខ្សោយនៃឆ្អឹង ហើយបង្កើននូវឱកាសគ្រោះថ្នាក់នៃការប្រេះស្រាំនៃឆ្អឹង និង ជំងឺមួយទៀតនោះគឺកង្វះកាល់ស្យូមនៅក្នុងឈាម (Hypocalcemia)។
ដូចគ្នានេះដែរកង្វះជាតិកាល់ស្យូមចំពោះស្ត្រីមានផ្ទៃពោះអាចបង្កភាពប៉ះពាល់ដល់សុខភាពទាំងម្តាយ និងទារកក្នុងផ្ទៃដូចជា ជំងឺពុកឆ្អឹង ការញ័រ ការស្ពឹកស្រពន់ រមួលក្រពើ និងជំងឺតេតាណូសជាដើម។ អ្នកអាចស្វែងរកជាតិកាល់ស្យូមបានតាមរយៈផលិតផលទឹកដោះគោ និងមិនមែនទឹកដោះគោ ដូចជាត្រីខកំប៉ុង និងអាហារសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូមដូចជា ធញ្ញជាតិ ទឹកផ្លែឈើ ទឹកសណ្តែក បាយ ភេសជ្ជៈកំប៉ុង នំប៉័ងនិង អាហារូបត្ថម្ភដែលសំបូរជាតិកាល់ស្យូមជាដើម។
ដូច្នេះតើអ្វីដែលអ្នកអាចធ្វើទៅបាន? មានផលិតផលជាច្រើនដែលមានជាតិកាល់ស្យូម ដែលអាចជួយ និងរក្សានូវកម្រិតកាល់ស្យូមរបស់អ្នកឲ្យបានត្រឹមត្រូវ។ បើយោងតាមអង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) ការសិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនបានបង្ហាញថាការទទួលទានអាហារបំប៉នមានជាតិកាល់ស្យូមផ្តល់នូវសារៈប្រយោជន៍ ជួយកាត់បន្ថយនូវអត្រាគ្រោះថ្នាក់ពីការឡើងសម្ពាធឈាមនៅអំឡុងពេលពពោះ។ ទន្ទឹមនឹងនេះ គេហទំព័រ The Cambodia Herald ក៏បានបញ្ជាក់ថាស្ត្រីមានផ្ទៃពោះដែលទទួលទានអាហារបំប៉នមានជាតិកាល់ស្យូម ទទួលបាននូវការកាត់បន្ថយការបឺតស្រូបនៃសំណទៅក្នុងឈាម (ដែលអាចបណ្តាលឲ្យពុល) ដែលមានន័យថាកាល់ស្យូមអាចដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់ដល់ទារកផងដែរ។
ដើម្បីធានាថាស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគ្រប់រូបទទួលបានជាតិកាល់ស្យូមគ្រប់គ្រាន់ អង្គការសុខភាពពិភពលោក (WHO) បានផ្តល់ជាការណែនាំឲ្យទទួលទានផលិតផលអាហារបំប៉នជាតិកាល់ស្យូមមួយថ្ងៃ ៣ដង នឹងគួរចាប់ផ្តើមពីពេលពពោះបាន ២០សប្តាហ៍រហូតដល់ថ្ងៃសម្រាល។
ផ្អែកលើតំបន់ដែលប្រជាជនមានកាទទួលទាននូវជាតិកាល់ស្យូមទាប ផលិតផលអាហារបំប៉នមានជាតិកាល់ស្យូមដើរតួជាផ្នែកមួយនៃការថែរក្សាសុខភាពពេលពពោះនោះ ត្រូវបានណែនាំឲ្យទទួលទានមុនពេលសម្រាលទារកដើម្បីការពារបម្រុងក្រឡាភ្លើង (Pre-Eclampsia) ជាពិសេស គឺការឡើងសម្ពាធឈាម។ Calcium Corbiereគឺជាឱសថមានជាតិកាល់ស្យូមសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះ ដែលជាផលិតផលរបស់ក្រុមហ៊ុនសាណូហ្វីមកពីប្រទេសបារាំង និងមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការជួយបង្កាស្ត្រីពីជំងឺពុកឆ្អឹង (Osteoporosis) នៅអំឡុងពេលពពោះ និងក្រោយពេលសម្រាល ហើយក៏អាចជួយឲ្យទារកមានសុខភាពឆ្អឹងល្អ និងរឹងមាំតាំងពីនៅក្នុងផ្ទៃ។ អ្នកអាចរកទិញCalcium Corbiere បាននៅតាមបណ្តាឱសថស្ថាននានានៅទូទាំងប្រទេសកម្ពុជា។ Calcium Corbiere មានសមត្ថភាពអាចជួយការពារស្រ្តីជាម្តាយពីបម្រុងក្រឡាភ្លើង (Pre-Eclampsia) ការឡើងសម្ពាធឈាម ការហើមជើង និង ជំងឺពុកឆ្អឹង ក្រោយពេលសម្រាល និងទៅអនាគត ។
អត្ថបទ៖ ពាណិជ្ជកម្ម