តិចនិក រើសឪឡឹកបានទុំ សាច់ល្អ
- 2016-12-07 06:34:51
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
តិចនិក រើសឪឡឹកបានទុំ សាច់ល្អ
ចន្លោះមិនឃើញ
ពេលទិញឪឡឹក ប្រាកដជាចង់បាន សាច់ក្រហមទុំ ណែនល្អ ប៉ុន្តែមិនទាន់ចេះរើស។ ទៅស្ដាប់បុរសអ្នកលក់ឪឡឹកមកពីខេត្តព្រៃវែងម្នាក់ គឺលោក សឿន សាយបានប្រាប់ពីវិធីរើសឪឡឹកទុំ សាច់ក្រហមឆ្ងាញ់ដូចខាងក្រោម៖
១. ទងតូច៖
បើសិនជាទងឪឡឹកតូច ស្ងួតនោះមានន័យថា វាទុំល្អ។ ប៉ុន្តែបើទងរបស់វាត្រង់ទៅលើ និងនៅមានរោម នោះឪឡឹកមិនទាន់ទុំល្អឡើយ បើចិតទៅគឺនៅពណ៌ផ្កាឈូក។
២. ទម្ងន់៖
ឪឡឹកពេលលើកទៅធ្ងន់នោះ វាមានសាច់ណែនល្អ គឺមិនផុសនោះទេ។ ផ្ទុយទៅវិញបើឪឡឹកស្រាល នោះសាច់របស់វា ផុសៗមិនឆ្ងាញ់។
នេះជាការលើកឡើងរបស់ លោក សាយ មកពីខេត្តព្រៃវែង។ ដោយឡែកបើតាមឯកសារបរទេស មានចំណុចមួយចំនួនទៀតដែលអាចសម្គាល់ ផ្លែឪឡឹកសាច់ក្រហមទុំល្អដូចជា៖
៣. មើលទៅចំណុចពណ៌លឿង៖
កន្លែងដែលមានស្នាមពណ៌លឿងនៅលើឪឡឹកគឺជាផ្នែកខាងក្រោមដែលប៉ះនឹងដី។ មើលទៅលើចំណុចនេះបើវាឡើងពណ៌លឿងខ្លាំង ឬពណ៌ទឹកក្រូចបានន័យថាវាទុំ។
៤.រើសមើលឪឡឹកដែលមានសំណាញ់ច្រើន ៖
ឃើញក្រឡាសំណាញ់ពណ៌ត្នោតនៅលើសំបកឪឡឹកច្រើនគឺមកពីមានឃ្មុំក្រេបលំអងផ្ការបស់វាច្រើនដង។ ដូច្នេះបើសិនជាមានក្រឡាសំណាញ់កាន់តែច្រើន ឪឡឹកកាន់ផ្អែម។
៥.មើលឪឡឹក "ញី" ឬក៏ "ឈ្មោល" ៖
មនុស្សភាគច្រើនប្រហែលជាមិនដឹងទេថាអ្នកដាំឪឡឹកបែកចែកឪឡឹកជាពីរប្រភេទ "ញី" និង "ឈ្មោល"។ ឪឡឹកឈ្មោលរាងធំហើយវែងបន្តិច និងមានទឹកច្រើន។ ចំណែកឯឪឡឹកញីវិញ មានរាងមូល ហើយមានរសជាតិផ្អែម។
៦. មើលទៅលើទំហំ ៖
មិនគួររើសយកឪឡឹកធំពេកឬតូចពេកទេ គួររើសយកទំហំល្មមហើយស៊ីនឹងទម្ងន់របស់វា។
សម្រាប់ឪឡឹករបស់ អ្នកខេត្តព្រៃវែងខាងលើ គឺយកមកពីឧត្តុង្គ ខេត្តកំពង់ស្ពឺ ហើយលោកយកមកលក់ក្នុង១ផ្លែថ្លៃ ១៥០០រៀល។ ១ថ្ងៃ លោក សាយអាចលក់បានពី ៣០០ទៅ ៤០០ផ្លែ។
ចំពោះដំណាំឪឡឹក អ្នកខេត្តព្រៃវែងរូបនោះ ប្រាប់ថា រដូវវស្សាគេអាចដាំវាបានផលរហូត នៅតាមតំបន់ព្រៃភ្នំ នៅរដូវប្រាំងចាប់ពីខែ មករាទៅ គេអាចដាំវាតាមវាលស្រែ ក្បែរៗប្រភពទឹក។