បើទៅលេងខេត្តបាត់ដំបងកុំភ្លេច«សង្វាក់»
- 2017-08-02 07:08:32
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
បើទៅលេងខេត្តបាត់ដំបងកុំភ្លេច«សង្វាក់»
ចន្លោះមិនឃើញ
បើនិយាយពី «សង្វាក់» ប្រជាជនខ្មែរភាគច្រើនច្បាស់ជានឹកដល់ខេត្តបាត់ដំបង ដែលមានលក់«សង្វាក់» ដ៏ឆ្ងាញ់នេះ។ ប្រិយមិត្តប្រហែលជា ធ្លាប់ស្គាល់ និងទទួលទាន អាហារបែបខ្មែរ ជាច្រើនមុខ រួចមកហើយ ។ ប៉ុន្តែ អាហារមួយប្រភេទ មានឈ្មោះថា «សង្វាក់» មានអ្នកទីក្រុងភ្នំពេញ ភាគច្រើន អាចមិន ធ្លាប់ស្គាល់ និងភ្លក់រសជាតិ របស់វាពីមុនមកទេ។
ជាអ្នកអាំង«សង្វាក់»លក់នៅក្បែរផ្សារធំបាត់ដំបង អ្នកស្រី រស់ ស៊ីណា បានឲ្យដឹងថា «សង្វាក់» ជាអាហារដែលពេញនិយម និង មានប្រភពនៅក្នុងខេត្តបាត់ដំបង សង្វាក់ គឺជាប្រភេទសាច់ត្រីស្រស់បុកលាយគ្នាជាមួយរំដេង ខ្ទឹមស អំបិល ស្ករ និងម្ទេសបង្កប់ក្នុងសាច់ត្រី ហើយត្រូវបានគេខ្ចប់វាដោយស្លឹកចេក រួចផ្អាប់វាទុករយៈពេល ២ ថ្ងៃ ទើបយកទៅដាក់អាំង វាកើតឡើងពីគំនិតច្នៃប្រឌិតរបស់ខ្មែរយើង ។
អ្នកស្រីបន្តថា សង្វាក់ខុសពីណែមបន្តិចត្រង់ថា គេយកវាមកអាំង ឬចំហុយមុនបរិភោគ ខណៈដែលណែមគេច្រើនបកញ៉ាំឆៅតែម្ដង។ សម្រាប់សង្វាក់គេច្រើនញ៉ាំជាមួយនំបញ្ចុក បន្លែអន្លក់ដូចជា សាលាដ ជីរគ្រប់មុខ ត្រសក់ ស្លឹកស្បៃរឿង ស្ពៃក្តោប និងស្លឹកជម្ពូ ជាដើម ដោយជ្រលក់ជាមួយទឹកត្រីផ្អែម ឬទឹកតៅហ៊ូ។
អ្នកស្រី ស៊ីណា បន្តទៀតថា «ខ្ញុំបានលក់អាហារសង្វាក់នៅក្បែរផ្សារធំបាត់ដំបង ជាង២ឆ្នាំមកហើយ។ កាលពីមកលក់ដំបូង គឺមិនសូវដាច់ទេ តែឡូវនេះមានមនុស្សម្នាចូលមកទិញយកទៅញុំាច្រើនមិនថា ភ្ញៀវទេសចរណ៍ជាតិនោះទេ សូម្បីតែភ្ញៀវទេសចរណ៍អន្តរជាតិក៏ទិញញុំាដែរ និយាយទៅគឺអាំងសង្វាក់ និងដាក់ឲ្យភ្ញៀវស្ទើរតែមិនទាន់ផង »។
អ្នកស្រីបានប្រាប់ថា សម្រាប់តម្លៃសមរម្យមិនថ្លៃទេ ការលក់គឺគិតជាឈុត ដោយក្នុងមួយឈុតមានសង្វាក់ ១០ រួមមានបន្លែគ្រប់មុខជាអន្លក់ នំបញ្ចុក និងទឹកជ្រលក់ មានតម្លៃត្រឹមតែ ៥ពាន់រៀលប៉ុណ្ណោះ។ អ្វីដែលធ្វើឲ្យសង្វាក់លក់ដាច់គឺមកពីវាមានតម្លៃធូរថ្លៃ ជាប្រភេទអាហាររហ័ស មិនរង់ចាំយូរ អាចជំនួយដល់សុខភាពព្រោះមានបន្លែច្រើន មួយទៀតគឺអាស្រ័យនឹងរសជាតិរបស់សង្វាក់ផងដែរ។
កញ្ញា ហូយ ស្រីណែត ដែលបានទៅលេងខេត្តបាត់ដំបង បាននិយាយថា «ពេលត្រឡប់មកភ្នំពេញវិញខ្ញុំបានទិញសង្វាក់យកមកផ្ទះ ព្រោះវាឆ្ងាញ់ជាប់មាត់ពេលញុំាវានៅបាត់ដំបង ហើយគិតថា ចង់ញុំាវាទៀតក៏ទិញវាយកមកដើម្បីធ្វើញុំាជុំបងប្អូននៅផ្ទះ »។ កញ្ញា បន្តថា ខ្ញុំចូលចិត្តខ្លាំងណាស់ចំពោះរសជាតិរបស់សង្វាក់នេះពេលញុំារួចហើយចង់តែញុំាម្តងទៀត ព្រោះវាឆ្ងាញ់ និងមានរសជាតិប្លែក៕