តោះ! មកស្វែងយល់អំពីការធ្វើនំអន្សម របស់អ្នកខេត្តបាត់ដំបង តើមានអ្វីប្លែក?
- 2016-09-15 22:10:43
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
តោះ! មកស្វែងយល់អំពីការធ្វើនំអន្សម របស់អ្នកខេត្តបាត់ដំបង តើមានអ្វីប្លែក?
ចន្លោះមិនឃើញ
ប្រជាជនខ្មែរស្ទើរតែទាំងអស់ពិតជាធ្លាប់ភ្លក់រសជាតិនំអន្សមជ្រូកហើយ ជាពិសេសនៅរដូវបុណ្យបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌម្តងៗ។ នំអន្សមនេះទៀតក៏មានពីរប្រភេទ គឺនំអន្សមជ្រូកមានស្នូលសាច់ជ្រូក និងនំអន្សមចេកមានស្នូលចេក។ សម្រាប់ខេត្តបាត់ដំបង នៅឃុំចម្ការសំរោងជាកន្លែងដែលមានភាពល្បីល្បាញខាងធ្វើនំ ហើយមានប្រវត្ថិមិនក្រោមរយឆ្នាំនោះទេ តែបើរបៀបធ្វើក៏មានលក្ខណពិសេសប្លែកពីគេទៅតាមរបៀបអ្នកខេត្តបាត់ដំបងផងដែរ។
អ្នកមីង បូរ៉ាន ប្រាប់ភ្នាក់ងារSabayទាំងដៃកំពុងរៀបស្លឹកចេកថា គ្រួសារគាត់ធ្វើនំអន្សមលក់តាំងពីគេមិនទាន់កសាងផ្សារណាត់មកម្ល៉េះ បើគិតមកទល់សព្វថ្ងៃ គឺប្រហែល១០០ឆ្នាំហើយ ហើយគាត់នៅតែបន្តរបរនេះមកដល់បច្ចុប្បន្ន។ អ្នកមីងបានរៀបរាប់អោយដឹងពីរបៀបធ្វើនំដូចតទៅ
-គ្រឿងផ្សំសម្រាប់នំអន្សមមាន ដូង អង្ករដំណើប សណ្ដែក ស្ករនិងអំបិល -មុនដំបូង យើងត្រាំអង្ករកន្លះម៉ោង និងសណ្ដែកត្រូវលាងត្រាំអោយស្អាត ហើយស្រង់វាទុកអោយស្ងួតទឹក -បន្ទាប់មក យើងយកវាទៅកូរឆាជាមួយនឹងអំបិល ស្ករនិងខ្ទះដូងអោយចូលជាតិគ្នា។ ហើយគេយកវាមកវេចរុំស្លឹកចេក និងបាយដំណើបនៅខាងក្រៅ និងមានសណ្ដែក និងស្នូលនៅខាងក្នុង។ បន្ទាប់ពីវេចហើយ ត្រូវយកទៅស្ងោរភ្លាមៗ ដើម្បីអោយសណ្ដែកបានផុយល្អ។
ចំពោះនំអន្សមជ្រូក គេត្រូវធ្វើស្នូលសាច់ជ្រូកដោយផ្សំគ្រឿងដូចជាម្រេច ខ្ទឹម អំបិល ប៊ីចេង និងសាច់ជ្រូកហើយដាក់សណ្ដែកសៀង។ បើគេចង់បានអន្សមចេក គឺយកចេកជាស្នូលក្នុងវិញ និងប្រើសណ្តែកបាយ ឬសណ្ដែកខ្មៅ។ អន្សមចេកនេះគេថែមអំបិលនិងស្ករអោយប្រៃផ្អែមជាងនំអន្សមជ្រូក។ សម្រាប់នំអន្សមធំមួយត្រូវការពេលស្ងោរប្រហែល៥ម៉ោង។