កម្ពុជា ស្រាបៀរខ្មែរក្លាយខ្លួនជាស្រាបៀរលំដាប់ស្តង់ដារអន្តរជាតិ
- 2015-05-19 17:10:02
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
កម្ពុជា ស្រាបៀរខ្មែរក្លាយខ្លួនជាស្រាបៀរលំដាប់ស្តង់ដារអន្តរជាតិ
ចន្លោះមិនឃើញ
លោក Peter Leang អគ្គនាយករងក្រុមហ៊ុន ខ្មែរប៊្រូវើរី ផលិត ស្រាបៀរកម្ពុជា ថាស្រាបៀរជាច្រើនប្រភេទបានលក់លើទីផ្សារ ដូច្នេះអតិថិជនលំបាកជ្រើសរើសថាប្រភេទណាល្អជាងប្រភេទណា។ ប៉ុន្តែលោកបង្ហើបចំណុចសម្គាល់ពិសេសមួយថាស្រាបៀរល្អ គឺសម្បូរពពុះពេលចាក់ចូលកែវ។
លោកថា ផ្កាហប់ គឺជាធាតុផ្សំធម្មជាតិដ៏សំខាន់បំផុត ធ្វើឲ្យស្រាបៀរ រក្សាគុណភាពបានយូរ មិនបាច់ប្រើសារធាតុអ្វីផ្សេង។ ផ្កាហប់ គឺជាជាតិធម្មជាតិធ្វើឲ្យស្រាបៀរល្វីង ហើយស្រាបៀរដែលប្រើផ្កាហប់ ជាវត្ថុធាតុដើមផលិតឡើងត្រឹមត្រូវ គឺសម្បូរពពុះ គឺជាស្រាបៀរល្អ។ ប៉ុន្តែលោកថា អតិថិជនកម្ពុជា មួយចំនួន បែរជាគិតថាស្រាបៀរពពុះច្រើន មិនល្អទៅវិញ នោះគឺជាការយល់ខុស។
ស្រាបៀរល្អអាចរក្សាគុណភាពបានលុះណាតែមិនត្រូវកម្ដៅ គឺត្រូវនៅកន្លែងត្រជាក់ជានិច្ច។ ស្រាបៀរកាន់តែថ្មី គឺកាន់តែស្រស់ឆ្ងាញ់ ដូច្នេះហើយរសជាតិស្រាបៀរក្នុងស្រុក តែងមានប្រៀបជាងស្រាបៀនាំចូល ដែលចំណាយពេលយូរលើការដឹកជញ្ជូនទម្រាំដល់ទីផ្សារ និងអ្នកទទួលទាន។ លោកពន្យល់ថា៖ «ស្រាបៀរល្អគឺចាក់មកមានពពុះ២ធ្នាប់ដៃ បើនៅ អាល្លឺម៉ង វិញ ស្រាបៀចាក់គ្មានពពុះគេមិនផឹកទេ ព្រោះវាជាស្រាបៀរមិនល្អ»។
លោក Peter Leang ក្នុងរាត្រីអបអរ ការទទួលបាន ISO យប់មិញ
ដូច្នេះហើយ ស្រាបៀរតំណាងកម្ពុជា និងមានឈ្មោះជាប្រទេសកម្ពុជា «ស្រាបៀរកម្ពុជា» បានផលិតឡើងដោយ ស្រូវសាឡីលេខ១ពីអឺរ៉ុប និងផ្កាហប់ ធម្មជាតិពីអាល្លឺម៉ង់ រួមជាមួយបច្ចេកវិទ្យាចុងក្រោយបង្អស់របស់អាល្លឺម៉ង់ រហូតទីបំផុត បានជោគជ័យក្នុងការឈានជើងទៅកាន់លំដាប់សង្ត់ដារអន្តរជាតិ។ ស្ថាប័ន BM TRADA នៅចក្រភពអង់គ្លេស បានសម្រេចផ្ដល់ជូនវិញ្ញាបនបត្រស្តង់ដា ២ដល់ស្រាបៀរកម្ពុជា គឺផ្នែកគ្រប់គ្រងគុណភាព ISO 9001 និងផ្នែកបរិស្ថាន ISO 14001 ក្រោយឆ្លងកាត់ការតាមដានល្អិតល្អន់របស់ខ្លួន។
លោក Petter Leang បានបកស្រាយថាហេតុអ្វីបានជា ស្រាបៀរកម្ពុជាក្លាយជាស្រាបៀល្អឥតខ្ចោះ និងរហូតទទួលបានវិញ្ញាបនបត្រស្តង់ដា ដោយសារកត្តា៤យ៉ាង។
ទី១គឺ ការវិនិយោគគ្រឿងចក្រផលិត។ ម៉ាស៊ីនផលិតគឺជាបច្ចេកវិទ្យាទំនើបបំផុតរបស់អាល្លឺម៉ង់ ដែលជាប្រភពដើមនៃស្រាបៀរ។ លោកថាម៉ាស៊ីផលិតស្រាបៀរកម្ពុជា គឺដូចគ្នាទៅនឹងម៉ាស៊ីនផលិតស្រាបៀរល្បីៗនៅប្រទេសនានាលើលោក។
ទី២គឺ វត្ថុធាតុ ដើម ដែលរួមមាន ស្រូវសាឡីនាំពីប្រទេសមួយចំនួននៅអឺរ៉ុប។ ផ្កាហប់ ដែលជួយរក្សាគុណភាព និងធ្វើឲ្យស្រាបៀរស្រស់ថ្មី រួមនឹង យីស (មេ) ដែលមានគុណភាព នាំពីអាល្លឺម៉ង់។
ទី៣គឺធនធានមនុស្ស។ ស្រាបៀរមួយនេះ បានផលិតឡើងដោយកូនខ្មែរសុទ្ធ១០០% គឺបណ្ដាអ្នកឯកទេស គ្រប់ជាន់ថ្នាក់សុទ្ធតែជាកូនខ្មែរ ដែលគោរពការងារ មានវិន័យ។ បុគ្គលិកគោរពវិន័យការងារទើបធ្វើសង្វាក់ផលិតកម្មមានប្រសិទ្ធភាព។
ទី៤គឺ រូបមន្ត។ លោក Peter Leang ថាអ្នកឯកទេសកូនខ្មែរ បានជជែកវែកញែកដើម្បីស្វែងរកវិធីផលិតដែលប្លែកគេ មិនចម្លងពីគេ។ «ពួកយើង គឺខ្ញុំអីហ្នឹងបានរៀនពីអាល្លឺម៉ង់ គឺយើងបានរករូបមន្តច្បាស់លាស់របស់យើង ហើយយើងផលិតមកមានតែ១គុណភាព គឺមិនមានសម្រាប់នាំចេញ ឬក្នុងស្រុកទេ»។
ក្រៅពីវិញ្ញាបនបត្រស្តង់ដារគ្រប់គ្រងគុណភាព ស្រាបៀរកម្ពុជា ក៏ទទួលបានវិញ្ញាបនបត្របរិស្ថាន ផងដែរ។ ការផលិត ក្រុមហ៊ុនបានយកចិត្តទុកដាក់ខ្ពស់លើផលប៉ះពាល់បរិស្ថាន ទាំងបរិយាកាស និងការបញ្ចេញសំណល់រាវ។ លោក Per Leang ថាកាកសំណល់រាវ បានចម្រោះយ៉ាងត្រឹមត្រូវមុនបង្ហូរទៅបឹងជើងឯក ដែលមានប្រជាជនខ្មែរជាច្រើន ពឹងអាស្រ័យផល។ លោកថាការផលិតផលិតផល ក្រុមហ៊ុនសម្លឹងលើការទទួលខុសត្រូវ ដែលមិនធ្វើឲ្យប៉ះពាល់សហគមន៍ ជាជាងតែការស្វែងរកតែការលក់និងផលិតឲ្យច្រើន។
ឯកឧត្ដម ចម ប្រសិទ្ធ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងសិប្បកម្ម បានហៅការទទួលបានវិញ្ញាបនបត្រ ISO របស់ស្រាបៀកម្ពុជា ថាជា មោទនភាពរបស់កម្ពុជា ដែលក្រុមហ៊ុនផលិតផលរបស់កម្ពុជា បានការទទួលស្គាល់ជាអន្តរជាតិ។
លោក Peter Leang ថាជំហានបន្ទាប់ ក្រុមហ៊ុនលោកនឹងបន្តអភិវឌ្ឍគុណភាពសង្វាក់ផលិតកម្ម។ ហើយគោលដៅមួយទៀត ស្រាបៀរកម្ពុជា កំពុងប៉ុនប៉ងយកវិញ្ញាបនបត្រស្តង់ដារ សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ISO 22000 ដើម្បីផ្ដល់ជូនប្រជាជនកម្ពុជានូវស្រាបៀរប្រកបដោយគុណភាព និងសុវត្ថិភាព។
ស្រាបៀរកម្ពុជាបច្ចុប្បន្ន ក្រៅពីលក់ក្នុងស្រុក បាននាំចេញទៅកាន់ ចិន ម៉ាឡេស៊ី បារាំង និងជប៉ុន ហើយមានគម្រោងនាំទៅ សហរដ្ឋអាមេរិក អូស្ត្រាលី និងប្រទេសមួយចំនួនទៀត នៅ១ឆ្នាំកន្លះទៅ២ឆ្នាំទៀត៕
អត្ថបទ៖ ប៉ែន សុផាន់ណា