រៀនចប់ផ្នែកទេសចរណ៍ យុវជនម្នាក់ជម្នះគ្រួសារ ធ្វើជាអ្នកឆុងកាហ្វេ រហូតបានតំណាងខ្មែរទៅប្រកួតលើឆាកអន្តជាតិ
- 2018-10-07 06:02:23
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
រៀនចប់ផ្នែកទេសចរណ៍ យុវជនម្នាក់ជម្នះគ្រួសារ ធ្វើជាអ្នកឆុងកាហ្វេ រហូតបានតំណាងខ្មែរទៅប្រកួតលើឆាកអន្តជាតិ
ចន្លោះមិនឃើញ
បញ្ចប់ការសិក្សាផ្នែក ទេសចរណ៍ និងបដិសណ្ឋាកិច្ច ពីសាកលវិទ្យាល័យល្បីមួយ យុវជនវ័យ ២៣ ឆ្នាំ សន សុផានិត បែរជាសម្រេចចិត្តចាប់អាជីពជាអ្នកឆុងកាហ្វេក្នុងហាងលំដាប់អន្តរជាតិមួយគឺ Starbucks ទៅវិញ។ ហែលឆ្លងក្នុងអាជីពនេះអស់ ២ ឆ្នាំ រហូតទទួលតំណែងខ្ពស់ និងធ្លាប់ចេញទៅប្រកួតឆុងកាហ្វេលើឆាកអន្តរជាតិក្ដី កូនអ្នកភ្នំពេញរូបនេះនៅតែទទួលបានការប្រឆាំងពីគ្រួសារចំពោះការងារនេះ។ អីចឹង តើរូបលោកជម្នះ ឧបសគ្គទាំងនេះដោយរបៀបណា? ហើយមានហេតុផលអ្វីខ្លះទើបរូបលោកសម្រេចតស៊ូជាមួយការងារនេះ?
Sabay៖ រយៈពេល ២ ឆ្នាំហើយប្អូនបានបម្រើការងារនៅទីនេះ។ អាចប្រាប់បានទេថា អ្វីទៅដែលជំរុញឲ្យប្អូនក្លាយជាអ្នកឆុងកាហ្វេនៅ Starbucks?
សុផានិត៖ ដំបូងខ្ញុំជា Barista ម្នាក់នៅហាងកាហ្វេតូចមួយ ដែលអត់មានយីហោល្បីអីទេ ហើយក៏មិនសូវមានចំណេះដឹងអ្វីច្រើនទាក់ទងនឹងកាហ្វេដែរ។ ក៏ប៉ុន្តែដោយសារការចង់ចេះដឹងបន្ថែម អីចឹងហើយនៅពេលដែលដឹងដំណឹងថា Starbucks ឈានមកទីផ្សារស្រុកខ្មែរដំបូងនោះ ទើបខ្ញុំសម្រេចចិត្តដាក់ពាក្យហើយក៏ជាប់ក្លាយជាក្រុមការងារនៅ Starbucks សាខា Aeon ១ តែម្ដង រហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ននេះ ខ្ញុំបានក្លាយជា Assistant Store Manager នៅ Starbucks សាខាចំបងបឹងកេងកង ដែលមានរយៈពេល ២ ឆ្នាំ មកហើយ គិតចាប់តាំងពីបើកដំបូងក្នុងខែតុលា ឆ្នាំ ២០១៦ ។
Sabay៖ យល់យ៉ាងម៉េចដែរចំពោះការងារជា Barista?
សុផានិត៖ ខ្ញុំអត់ដឹងថាអ្នកផ្សេងគិតយ៉ាងម៉េចទេ តែសម្រាប់ខ្ញុំ ពិតជាឲ្យតម្លៃលើការងារហ្នឹង។ Barista មានន័យជាភាសាខ្មែរថាជាអ្នកឆុងកាហ្វេ តែមិនមែនអ្នកឆុងកាហ្វេធម្មតាទេ គឺឆុងពោរពេញ ដោយការយកចិត្តទុកដាក់ មានក្បួនខ្នាតស្តង់ដា និងការហ្វឹកហាត់ត្រឹមត្រូវ។
Sabay៖ ដំបូងឮថាគ្រួសាររបស់ សុផានិត មិនគាំទ្រឲ្យចាប់អាជីពនេះទេ។ តើ សុផានិត ធ្វើយ៉ាងណាដើម្បីជម្នះចិត្តពួកគាត់?
សុផានិត៖ កុំថាឡើយដំបូងៗ សូម្បីឲ្យឥឡូវនេះក៏ពួកគាត់មិនគាំទ្រ ១០០% ដែរ។ ពួកគាត់អត់សប្បាយចិត្តទេដែលខ្ញុំធ្វើការជា Barista ដោយគិតថាខ្ញុំជាអ្នកបម្រើសេវាកម្ម រត់តុ នៅហាងកាហ្វេ ហើយពេលដែលខ្ញុំជាប់ជា Coffee Master ដំបូងៗគាត់ជំរុញឲ្យខ្ញុំឈប់តែម្ដង ព្រោះគាត់ចង់ឲ្យខ្ញុំធ្វើគ្រូបង្រៀនដូចបងស្រី។ ប៉ុន្តែដោយសារការស្រឡាញ់ដក់ចិត្តជ្រៅជាមួយកាហ្វេ ទើបធ្វើឲ្យខ្ញុំប្រឹងជម្នះជាមួយពួកគាត់ រហូតដល់ខ្ញុំប្រឹងប្រែងជាប់ជា Starbucks Barista Champion ប្រចាំស្រុកខ្មែរ ទើបគាត់ចាប់ផ្ដើមផ្ដល់ភាពជឿជាក់ ឲ្យតម្លៃបាន ៧០% ពេលឃើញកូនប្រុសបានឡើងឆាកអន្តរជាតិ និយាយអង់គ្លេស និងប្រកួតជាមួយបរទេស។
Sabay៖ ពេលនេះប្អូនបានឡើងតំណែងមួយកម្រិតក្លាយជា Coffee Master តើប្អូនអាចប្រាប់បានទេ ថាវាមានភាពខុសប្លែកយ៉ាងដូចម្ដេចខ្លះពី Barista?
សុផានិត៖ តាមពិតមិនថា Barista ឬ Coffee Master ក្តី ពួកយើងសុទ្ធតែជាpartner (បុគ្គលិក) ដ៏សំខាន់ទាំងអស់សម្រាប់ Starbucks គ្រាន់តែតំណែងជា Coffee Master ខ្ញុំបន្ថែមទំនួលខុសត្រូវមួយទៀត គឺពិនិត្យមើលពីគុណភាពកាហ្វេ និងចែករំលែកបទពិសោធន៍ កាហ្វេទៅកាន់ដៃគូឆុងកាហ្វេ (ក្រុមការងារ) និងអតិថិជន។ បន្ទាប់ពីក្លាយជា Coffee Master យើងកាន់តែមានឱកាសច្រើនទៀតដើម្បីអភិវឌ្ឍខ្លួនឯងក្នុងក្រុមហ៊ុន។
Sabay៖ រយៈពេល ២ ឆ្នាំមកនេះ សុផានិត បានជួបបញ្ហាអ្វីខ្លះ? ដោះស្រាយវាដោយរបៀបណា? ហើយឃើញថាខ្លួនមានការអភិវឌ្ឍយ៉ាងណាខ្លះ?
សុផានិត៖ បើនិយាយពីឧបសគ្គ ដំបូងៗខ្ញុំត្រូវប្រឈមខ្លាំងមែនទែន ព្រោះខ្ញុំមិនសូវមានចំណេះដឹងអីច្រើនទាក់ទងនឹងកាហ្វេទេ ។ ទាំងឯកសារ ប្រព័ន្ធការងារ និងការហ្វឹកហាត់សុទ្ធតែភាសាអង់គ្លេស អីចឹងទៅវាតម្រូវឲ្យខ្ញុំប្រឹងស្រាវជ្រាវ និងបកប្រែច្រើនទម្រាំចាប់បាន។ សំណាងដែរ! ព្រោះកាលដែលសាខា Aeon បើកដំបូងគឺមានភ្ញៀវច្រើនមែនទែន ដែលតម្រូវឲ្យពួកយើងម្នាក់ៗ ខំប្រឹងឆុងកាហ្វេយ៉ាងមមាញឹកជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ពេលនោះហើយដែលធ្វើឲ្យខ្ញុំរៀននិង អនុវត្តបានច្រើន ជាមូលហេតុដែលធ្វើឲ្យខ្ញុំជោគជ័យដល់ថ្ងៃហ្នឹង។ អ្វីដែលពិបាកមួយទៀតនោះ គឺជំនាញផ្នែកដឹកនាំ។ ពីមុនមកយើងធ្វើការជា Barista ធម្មតា តែពេលនេះខ្ញុំបានចេះបន្ថែមពីជំនាញ ៣ គឺ ការចាត់ចែងការងារអោយ partner (មិត្តរួមការងារ) ចេះដោះស្រាយបញ្ហាជាមួយអតិថិជន និងដឹងពីតិចនិកម៉ាឃីតធីង ដែលធ្វើយ៉ាងណាឲ្យលក់បានច្រើន។
Sabay៖ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងហាងចាស់ តើអ្វីទៅ ដែលធ្វើឲ្យប្អូនជាប់ចិត្តចង់បន្តធ្វើការឲ្យក្រុមហ៊ុន Starbucks?
សុផានិត៖ ជាអ្នកឆុងកាហ្វេដូចគ្នា! តែធ្វើការនៅ Starbucks គឺគេឲ្យតម្លៃយើង។ ស្របពេលដែលក្រុមហ៊ុនភាគច្រើន ហៅបុគ្គលិកថាជា Staff នៅទីនេះ អ្នកគ្រប់គ្នាគឺជា Partners ដែលភាសាខ្មែរគឺជាដៃគូសហការ។ អីចឹងយើងធ្វើការគឺ សហការគ្នា យើងជួយគ្នា មានអ្នកចូលថ្មី គាត់មិនទាន់ចេះ ខ្ញុំចែករំលែកឲ្យគាត់ ដើម្បីឲ្យគាត់រីកចម្រើនដូចខ្ញុំដែរ។ និយាយរួមទៅ យើងរាប់អានគ្នាដូចជាបងប្អូន ហើយយើងចង់រីកចម្រើនទាំងអស់គ្នា។
Sabay៖ អាចរៀបរាប់ពីកម្មវិធីប្រកួតបែបអន្តរជាតិដែល សុផានិត ធ្លាប់ចូលរួមប្រកួតបានឬទេ?
សុផានិត៖ នៅ Starbucks តែងមានរៀបចំកម្មវិធីមួយដែលមានឈ្មោះថា Barista Championship ដែលតម្រូវឲ្យ Coffee Master មកពីប្រទេសនីមួយៗ បង្ហាញពីចំណេះដឹងកាហ្វេ និងជំនាញរបស់ខ្លួនទៅប្រកួតនៅឆាកអន្តរជាតិ ។ បន្ទាប់ពីឆ្លងកាត់វគ្គជម្រុះប្រចាំប្រទេសហើយ ខ្ញុំបានជាប់ជាជ័យលាភីតំណាងឲ្យកម្ពុជាចេញទៅប្រកួតនៅក្រៅប្រទេសកាលពីថ្ងៃ ២៨-២៩ សីហា ២០១៨ នេះ ជាមួយជ័យលាភីតំណាងគ្រប់ប្រទេសពីអាស៊ីប៉ាស៊ីហ្វិចផងដែរ។
Sabay៖ តើប្អូនរៀនបានអ្វីខ្លះពីការប្រកួតនោះ?
សុផានិត៖ បានច្រើនមែនទែន! ទោះបីជាមិនបានជាប់ជាជ័យលាភីលេខ១ដល់លេខ៣មែន ប៉ុន្តែយ៉ាងណាក៏ខ្ញុំបានជាប់ទៅប្រកួតលើឆាកអន្តរជាតិ។ អ្វីដែលខ្ញុំរៀនបានមិនមែនត្រឹមតែការប្រកួតទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងបានចូលរួមសិក្ខាសាលាជាច្រើនអំពីការដាំដុះកាហ្វេ និងតម្លៃក្នុងគ្រាប់និមួយៗដែលបានមកពីញើសឈាមកសិករ។ មួយទៀត គឺខ្ញុំបានត្រលប់មកវិញជាមួយតិកនិកនៃការត្រៀមខ្លួនរបស់គូប្រកួត និងបទពិសោធន៍ជាច្រើនទៀតសម្រាប់អោយដៃគូយើងបានដឹង និងត្រៀមខ្លួនសម្រាប់ការប្រកួតឆ្នាំក្រោយ។ អ្វីដែលពិសេសគឺខ្ញុំបានបង្ហាញថាខ្មែរយើងក៏មានអ្នកមានឆន្ទៈ (Passion) ចំពោះកាហ្វេ និងសមត្ថភាពអាចចូលរួមប្រកួតលើឆាកអន្តរជាតិ និងចេះនិយាយភាសាបរទេសបានដូចប្រទេសដទៃទៀតដែរ។
Sabay៖ តើប្អូនមានគម្រោងយ៉ាងណាទៀតទៅថ្ងៃអនាគត?
សុផានិត៖ ជីវិតខ្ញុំវាជ្រៅជាមួយកាហ្វេហើយ (សើច) ពិបាកដកខ្លួនបន្តិច! ខ្ញុំចង់ក្លាយជា Coffee Ambassador ប្រចាំ Starbucks ដែលជាមនុស្ស ដែលទទួលខុសត្រូវលើ Coffee Leadership ដែលចែករំលែកទៅកាន់ Coffee Master និង Partner ក្រោយៗ។ ដើម្បីសម្រេចបំណងដ៏ធំមួយនេះ ខ្ញុំនឹងខំអភិវឌ្ឍខ្លួនឯងអោយក្លាយទៅជា L&D (Leadership and Development) សិន ដោយសារតែខ្ញុំចូលចិត្តបង្រៀន និងចែករំលែកដែរ ហើយវាក៏ត្រូវនឹងអ្វីដែលម៉ាក់ចង់អោយខ្ញុំធ្វើកន្លងមក គឺគ្រូបង្រៀន៕