ឡាវ ផ្តល់ការគាំទ្រដល់កសិករ ដាក់គោលដៅផលិត ៥៧៧,០០០ តោន ពឹងផ្អែកលើខ្លួនឯងផ្នែកស្បៀង
- 2025-05-20 03:30:22
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ឡាវ ផ្តល់ការគាំទ្រដល់កសិករ ដាក់គោលដៅផលិត ៥៧៧,០០០ តោន ពឹងផ្អែកលើខ្លួនឯងផ្នែកស្បៀង
ចន្លោះមិនឃើញ
រដ្ឋាភិបាលឡាវបានប្រកាសផែនការបង្កើនផលិតផលសាច់ ត្រី និងស៊ុតឱ្យដល់ ៥៧៧,០០០ តោននៅឆ្នាំនេះ ដើម្បីពង្រឹងការពឹងផ្អែកលើខ្លួនឯងផ្នែកស្បៀងអាហារ និងកាត់បន្ថយការពឹងផ្អែកលើការផ្គត់ផ្គង់ពីប្រទេសជិតខាង។ គោលបំណងនេះគឺដើម្បីធានាថាប្រជាជនឡាវម្នាក់ៗអាចទទួលបានសាច់ ត្រី និងស៊ុតយ៉ាងតិច ៧៣ គីឡូក្រាមក្នុងមួយឆ្នាំ។
យោងតាមនាយកដ្ឋានចិញ្ចឹមសត្វ និងជលផល នៃក្រសួងកសិកម្ម និងព្រៃឈើ គោលដៅជាតិសម្រាប់ឆ្នាំ២០២៥ រួមមានការផលិតសាច់ ២៨៤,៦០០ តោន ត្រី ២៣៧,០០០ តោន និងស៊ុត ៥៥,៤០០ តោន។ គោលដៅនេះត្រូវបានកំណត់បន្ទាប់ពីឆ្នាំ២០២៤ ដែលកសិករនៅទូទាំងប្រទេសបានផលិតស្បៀងអាហារបាន ៧៨៦,០០០ តោន លើសពីតម្រូវការជាតិ ៥៣១,០០០ តោន។ ក្នុងនោះ ផលិតកម្មបសុបក្សីតែមួយមុខបានឈានដល់ ១៣៤,០៨១ តោន ស្ទើរតែទ្វេដងនៃតម្រូវការ ៦៧,៥៧៤ តោន។
កសិដ្ឋានពាណិជ្ជកម្មបានរួមចំណែកផលិត ២៨២,០០០ តោន ស្មើនឹង ៣៦ ភាគរយនៃទិន្នផលសរុប។ ខណៈដែលផលិតផលក្នុងគ្រួសារត្រូវបានប្រើប្រាស់ជាចម្បងនៅក្នុងសហគមន៍មូលដ្ឋាន កសិដ្ឋានពាណិជ្ជកម្មផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារ និងតំបន់ទីក្រុង។ ទោះបីជាមានការផ្គត់ផ្គង់រឹងមាំក៏ដោយ ខេត្តចំនួន ១០ នៅតែពឹងផ្អែកលើស្បៀងអាហារដែលនាំចូលពីតំបន់ជិតខាង។ ភាពមិនស្មើគ្នានៃការផ្គត់ផ្គង់នៅតាមតំបន់នេះគឺជាបញ្ហាដ៏សំខាន់សម្រាប់រដ្ឋាភិបាល ដែលកំពុងខិតខំធ្វើឱ្យខេត្តនីមួយៗអាចបំពេញតម្រូវការស្បៀងអាហារដោយឯករាជ្យ។
រដ្ឋាភិបាលឡាវបានកំណត់អាទិភាពក្នុងការកែលម្អការចែកចាយផលិតផលស្បៀងអាហារ និងបង្កើនផលិតកម្មស៊ុត។ តាមរយៈការគាំទ្រទាំងកសិករក្នុងគ្រួសារ និងកសិដ្ឋានពាណិជ្ជកម្ម រដ្ឋាភិបាលសង្ឃឹមថានឹងធានាបាននូវការផ្គត់ផ្គង់ស្បៀងអាហារដែលមានស្ថិរភាព និងគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ប្រជាជនទាំងអស់។ កិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងនេះជាផ្នែកមួយនៃយុទ្ធសាស្ត្រដើម្បីដោះស្រាយបញ្ហាអសន្តិសុខស្បៀង និងកាត់បន្ថយភាពងាយរងគ្រោះនៅក្នុងប្រទេសដែលមានប្រជាជនប្រមាណ ៧.៥ លាននាក់នេះ៕