​​ដឹងអត់​! ពោត​​ប្លែកៗ​ខ្មែរ​​​​​​លក់​នៅ​បរទេស​​​១​​ផ្លែជាង​១០​ដុល្លារ ​

  • 2014-12-04 22:27:22
  • ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0

ចន្លោះមិនឃើញ

មិន​ត្រឹម​មាន​ពណ៌​​ប្លែក​​ទាក់​ទាញ​​​ទេ តែ​​​តម្លៃ​​វិញ​​​លក់​​​នៅ​តាម​សណ្ឋាគារ​ប្រណិត​នៅ​ថៃ​​និង​វៀតណាម​​​មួយ​​ថ្លៃ​​១៥​​ដុល្លារ​ឯ​ណោះ​ ហើយ​ពោត​នេះ​កំពុង​​​​​ដាំ​ដុះ​​ដោយ​​​ជន​ជាតិ​ខ្មែរ​​លោក ថាល់ សំរឹត នៅ​​ស្រុក​រវៀង​​ ខេត្ត​ព្រះ​វិហារ។

 

​​​​ផ្ដល់​សម្ភាស​មក​​ Sabay ​​លោក​ ថាល់ សំរឹត ​ដែល​មាន​ចម្ការ​​​​​ទំហំ​​ធំ​ៗរាប់​សិប​ហិច​តា​​​នៅ​៩​ខេត្ត​​នៅ​កម្ពុជា​ ថា​​ពី​បី​ឆ្នាំ​មុន​​លោក​​ទិញ​​​​​ពូជ​​ពោត​៧​​​​ពណ៌​​ពី​​ប្រទេស​​​អង់គ្លេស​ ក្នុង​​តម្លៃ​ដ៏​ថ្លៃ​ ​១​គីឡូ​ដល់​ទៅ​ ១២៥០​ផោន​​ឬ​​​​ស្មើ​​ជិត​២០០០​ដុល្លារ​​ មក​ដាំ​ដុះ​។ ​លោក​ទិញ​មក​ ១០​គីឡូ​ ចំណាយ​ប្រាក់​ជាង​១​ម៉ឺន​ផោន​។

 

​បន្ទាប់​មក​ដោយ​​ធ្លាប់​ឆ្លង​កាត់​​ការ​បណ្ដុះបណ្ដាល​​ពី​ជន​ជាតិ​អង់គ្លេស​នូវ​​បច្ចេកទេស​បង្កាត់​ពូជ លោក​ក៏​ចាប់​ផ្ដើម​បង្កាត់​​ពូជ​ពោត​​​តម្លៃ​ថ្លៃ​មិន​ធ្លាប់​មាន​​​ចេញ​​ជា​ប្រភេទ​ពោត​ដំណើប​​​ពណ៌​ផ្សេង​​ៗ​ដូច​ពោត​ល័ក្ខណ៍​ពណ៌ ខ្មៅ ស្វាយ ​បៃ​តង និង​ពង​ក្រួច​​​​ ​មាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ឈ្ងុយឈ្ងប់​។​

 

លោក ថាល់ សំរឹត

 

មក​ដល់​ឥឡូវ​នេះ​​ផល​ពោត​​​លក់​ចេញ​ទៅ​​ប្រទេស​ ថៃ និង​វៀតណាម ឡាវ​​​​ សិង្ហបុរី​ ជា​ដើម​​គឺ​មួយ​ផ្លែ​ដល់​ទៅ​ ៦៥​បាត ឬ​ជិត​២​ដុល្លារ​សម្រាប់​ពោត​ល័ក្ខណ៍​​ ខ្មៅ បៃ​តង និង​ស្វាយ​​ជា​ដើម។ ឯ​ពោត​​៧​ពណ៌​វិញ​​មួយ​​ផ្លែ​លក់​ចេញ​​​​ថ្លៃ​ ២០០​បាត ឬ​ស្មើ​៦​ដុល្លារ​។

 

នៅ​ភ្នំពេញ​ ក៏​មាន​សណ្ឋាគារ​លំដាប់​ខ្ពស់​​តិច​តួច​​ទៅ​ទិញ​​ពោត​ទាំង​នេះ​មក​​បម្រើ​ភ្ញៀវ​​ពួក​គេ ដោយ​លក់​វិញ​​​តម្លៃ​ខ្ទង់​១០​ដុល្លារ​ក្នុង​មួយ​ផ្លែ​។​

 

កត្តា​​ធ្វើ​ឲ្យ​ពោត​ទាំង​នេះ​ថ្លៃ​ហួស​ហេតុ​ខុស​ពី​​ពោត​ធម្មតា​ ព្រោះ​វា​​សុទ្ធ​តែ​មាន​គុណប្រយោជន៍​សម្រាប់​សុខភាព​​ អ្នក​មាន​ជំងឺ​​។ ​ពោត​ដែល​លោក​​អះអាង​ថា​ដាំ​​​​ដោយ​បច្ចេកទេស​និង​បែប​ធម្មជាតិ​គ្មាន​សារធាតុ​គីមី​ទាំង​នេះ​​​​​​ជួយ​ដល់​សុខភាព​យ៉ាង​មាន​​ប្រសិទ្ធភាព​។

 

​លោក​ប្រាប់​ថា​​​​​វា​​ថ្លៃ​នោះ​ថ្លៃ​ព្រោះ​អី​​​​ ពោត ​ខ្មៅ​ ​ពេល​ញ៉ាំ​ទៅ​មាន​ប្រសិទ្ធ​ភាព​បង្តឹង​ស្បែក​​ ជំនួយ​សក់ ភ្នែក សម្រួល​សរសៃ​​ធ្វើ​ឲ្យ​ដំណើរ​ឈាម​រត់​ស្រួល​។ ​នៅ​ពេល​​ពិសា​ដល់​ពោះ​ភ្លាម​ គេ​នឹង​ដឹង​ពី​ប្រសិទ្ធភាព​ភ្លាម​ៗ។​

ឯ​ពោត​ពោត​ពណ៌​​​ ស្វាយ​​ វិញ​​​មាន​ប្រយោជន៍​​ទប់​ស្កាត់​មហារីក ផ្លូវ​ដង្ហើម​។ បើ​​ផ្ដាសាយ​​ ញ៉ាំ​ភ្លាម​ដឹង​ធូរ​ភ្លាម បើ​​មហារីក​ហើម​ ញ៉ាំ​​ភ្លាម​ដឹង​ស្រក​ភ្លាម។

 

​​ការ​សំខាន់​វា​ថ្លៃ ព្រោះ​ពោត​ទាំង​នេះ​ពិបាក​ដាំ​និង​ថែ​ទាំ​ណាស់​។ ​កសិករ​ថៃ វៀតណាម ​បាន​ជៀវ​ពោត​ល័ក្ខណ៍​ទាំង​នេះ​ទៅ​ដាំ​​ តែ​មិន​ដែល​បាន​ផល​។ ​ការ​ថែ​ទាំ​​គឺ​ចម្ការ​ពោត​ទាំង​មូល​ត្រូវ​សើម​ជាប់​​ ​ព្រោះ​វា​ស៊ី​​ដី​ត្រជាក់​​។ «​ដី​វា​ទាល់​តែ​យើងដើរ​​ទៅ​ផុង​ ជាប់​​ប្រចាំ​។ ហើយ​​ត្រូវ​ប្រើ​ទឹក​នោម​និង​លាមក​មនុស្ស​​បាញ់​​ស្រោច​ដើម្បី​ឲ្យ​វា​​​បង្កើត​ក្លរ៉ូភីល​​​»។

 

 

ឯ​ពោត​​៧​ពណ៌​វិញ​លោក​​​ដឹក​ទៅ​​កំពង់​ផែ​ រ៉ាក់យ៉ង ​ប្រទេស​ថៃ​​លក់​ឲ្យ​​​​ក្រុម​ឈ្មួញ​អង់គ្លេស​​​​។ ពោត​​ដែល​​ប្រលេះ​ដោយ​ដៃ​យក​​តែ​គ្រាប់​នោះ​​មាន​តម្លៃ​ ៥១០​ផោន​​ឬ​ជិត​៨០០​ដុល្លារ​​១​គីឡូក្រាម​។ ​​«​មួយ​ដើម​វា​ផ្លែ​​តែ​៣​ផ្លែ​ប៉ុណ្ណោះ ហើយ​ពិបាក​ថែ​​ណាស់។ ​ការ​រក្សា​ពូជ​ក៏​ត្រូវ​ប្រយ័ត្ន​​និង​ឆ្លង​កាត់​ការ​ប្រើ​កាំ​រស្មី​​។​ ​ថៃ វៀតណាម​​ យក​ទៅ​ដាំ​មិន​កើត​​ បាន​តែ​ដី​ខ្មែរ​យើង​​»។

 

ពោត​ដែល​ទិញ​ទៅ​អង់គ្លេស​ទាំង​នេះ​​ គឺ​យក​ទៅ​ផលិត​ជា​ឱសថ​ទាំង​ស្នូល​​និង​​សាច់​។ ​"​​ស្នូល​​របស់​វា​គេ​ផលិត​ជា​​ថ្នាំ​រាគ​។ សាច់​​វា​​ក៏​ផលិត​ថ្នាំ។ ​បើ​ញ៉ាំ​វា​ល្អ​ណាស់​ សម្រាប់​បំបាត់​ស្ត្រេស ឈឺ​ក្បាល លើស​ឈាម​អីហ្នឹង"។ លោក សំរឹត​ពន្យល់​។

 

​លោក​ថា​​កសិករ​ខ្មែរ​ធ្លាប់ ​សុំ​ពូជ​លោក​ទៅ​ដាំ​សាក​ខ្លះ​ដែរ តែ​​មិន​បាន​ផល​​ ព្រោះ​វា​ទាម​ទារ​​ការ​​ថែ​ទាំ​​តាម​បច្ចេកទេស​។ ​លោក​រៀប​រាប់​ថា៖ «​ខ្លះ​ដាំ​វា​ដុះ ​តែ​មិន​ផ្លែ​ទេ​​ដូច​ដើម​ត្រែង។ ​វៀតណាម​ អី​ យក​ទៅ​ដាំ​វា​ចេញ​ស្នៀត តែ​មិន​ដាក់​គ្រាប់។ អីចឹង​ហើយ​បាន​ថ្លៃ ហើយខ្ញុំ​មាន​លុយ​ទិញ​ដី​បន្ថែម​ច្រើន​​កន្លែង​ដោយ​សារ​ដាំ​វា​​​​»៕

 

ប្រិយមិត្ត​ចង់​សាក​សួរ ឬ​ទិញ​ពូជ​ពោត​ទាំង​នេះ​អាច​ទាក់​ទង​ទៅ​លោក ថាល់ សំរឹត ​តាម​ទូរសព្ទ​លេខ​​០៨១ ៨៥៤​​ ២៨៧៕

 

អត្ថបទ៖ ប៉ែន សុផាន់ណា​​​ រូបភាព៖ សុំ​សិទ្ធ​ប្រើ

អត្ថបទថ្មី