ហូបត្រីស្ទើររាល់ថ្ងៃដឹងអត់ថាមកពីប្រភពណាខ្លះ?
- 2019-10-21 04:47:08
- ចំនួនមតិ 0 | ចំនួនចែករំលែក 0
ហូបត្រីស្ទើររាល់ថ្ងៃដឹងអត់ថាមកពីប្រភពណាខ្លះ?
ចន្លោះមិនឃើញ
មន្ត្រីរដ្ឋបាលជលផលនៃក្រសួងកសិកម្មឲ្យដឹងថាផលនេសាទត្រីទឹកសាបនៅប្រទេសកម្ពុជាប្រមូលបានថេរជាង៥០០ពាន់តោនក្នុងមួយឆ្នាំៗ ប៉ុន្តែចំនួននេះមិនអាចផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការដែលកើនឡើងនោះទេ។
អនុប្រធាននាយដ្ឋានអភិវឌ្ឍវ៉ារីវប្បកម្មរដ្ឋបាលជលផលលោក ជិន ដា បានថ្លែងក្នុងសន្និសីទសារព័ត៌មានស្តីពីសកម្មភាពរបស់អង្គការJICA លើវិស័យជលផលកម្ពុជានៅស្ថានទូតជប៉ុននាព្រឹកនេះថាចំនួនផលនេសាទបានពីទឹកសាបគឺមានចំនួនថេរក្នុងរង្វង់៥០០ពាន់តោនក្នុងមួយឆ្នាំ ហើយផលនេសាទត្រីបានពីសមុទ្រមានចំនួន១២០ពាន់តោនក្នុងមួយឆ្នាំ។
ចំនួននេះលោកថាមិនអាចផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការក្នុងការទទួលទានសាច់ត្រីរបស់ប្រជាជនកម្ពុជបាននោះទេ ដែលថាជាមធ្យមពលរដ្ឋកម្ពុជាម្នាក់ទទួលទានត្រី៥២,៤គីឡូក្រាមក្នុងមួយឆ្នាំ។ ដើម្បីបំពេញតម្រូវការនេះកម្ពុជាបាននាំចូលត្រីពីប្រទេសជិតខាងខ្លះដូចជាត្រីប្រា និងត្រីអណ្តែងជាដើម។
យ៉ាងណាមិញលោកថាកម្ពុជាក៏បានចិញ្ចឹមត្រីដើម្បីផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការនេះផងដែរ ដោយនៅឆ្នាំ២០១៧ កម្ពុជាចិញ្ចឹមត្រីបានជាង២០០ពាន់តោន និងបង្គារជាង១០០ពាន់តោនទៀត។ លោកបញ្ជាក់ថាចំនួនេះបានកើនឡើងពី១៥ទៅ២០ភាគរយក្នុងមួយឆ្នាំៗ។
លោកបន្ថែមថា៖ «កំណើនរបស់ប្រជាពលរដ្ឋមានការកើនឡើង ចំនួនត្រីនេសាទថេរ អ៊ីចឹងធ្វើម៉េចដើម្បីបំពេញតម្រូវការគឺយើងចិញ្ចឹមត្រី ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់ប្រជាពលរដ្ឋនៅទូទាំងប្រទេស...គឺមានតែការជំរុញការអនុវត្តវ៉ារីវប្បកម្មនោះទេដើម្បីបំពេញតម្រូវការនេះ...គម្រោងជួយដោយរដ្ឋាភិបាលជប៉ុននេះបានជួយច្រើនណាស់...ជួយឲ្យកសិករផលិតកូនត្រីពូជទៀត»។
បើតាមរបាយការណ៍ដែលអង្គការJICAចែកជូនអ្នកសារព័ត៌មានក្នុងសន្និសីទសារព័ត៌មាននេះគិតពីឆ្នាំ២០០៥ ដល់ឆ្នាំ២០១៥ JICAបានអនុវត្តគម្រោងវ៉ារីវប្បកម្មនៅក្នុងខេត្តតាកែវ កំពង់ស្ពឺ ព្រៃវែង កំពត ពោធិ៍សាត់ បាត់ដំបង និងសៀមរាប។ ក្នុងរយៈពេលនេះគម្រោងខាងលើបានដឹកនាំបង្រៀនឲ្យកសិករជាង១៣ ០០០ គ្រួសារចូលរួមសកម្មភាពចិញ្ចឹមត្រី និងបានបង្រៀនឲ្យសហគមន៍គ្រប់គ្រងស្រះជម្រកត្រីចំនួន១៨កន្លែងផង។
ចំណែកការផលិតកូនត្រូវទឹកប្រៃវិញJICA ក៏បានជួយដល់គម្រោងធ្វើឲ្យប្រសើរឡើងនូវបច្ចេកទេសផលិតកូនត្រីសមុទ្រដែលសព្វថ្ងៃអាចផលិតបានប្រហែលជា៥០ម៉ឺនក្បាលក្នុងមួយឆ្នាំៗ ដែលបានចែកចាយក្នុងខេត្តព្រះសីហនុ កំពត កែប និងកោះកុង៕